20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ'den Qamişlo'da 8 Mart etkinliği

8 Mart gündemli panel ve boyama etkinliği düzenleyen JKŞ'liler, Rojava kadın devrimi yapan kadınların bu devrimin koruyucusu ve sürdürücüsü olacaklarını da kaydetti.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Qamişlo'da bulunan Okuma Parkında 8 Mart gündemli panel örgütledi. "Jin, jiyan, azadî " şiarının yazılı olduğu pankart etkinlik salonuna asıldı.

Panelde Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) adına Mizgin Erebo konuşma yaptı. 8 Mart tarihçesiyle konuşmasına başlayan Erebo bu günün kadın özgürlük mücadelesi ile kapitalizm arasındaki bir savaş ve mücadele günü olduğuna dikkat çekti. Dünya komünist kadın önderlerin mücadele yaşamını aktaran Mizgin Erebo komünist kadın önderlerin teorik, politik, ideolojik çabası ve mücadelesiyle kadın özgürlük mücadelesinin bugünlere geldiğine dikkat çekti.

'8 MARTI KUTLAMAKTA ISRAR ETMELİYİZ'
8 Mart'ların hala birçok kapitalist, gerici devletler tarafından yasaklandığını, kadınların baskı altında bu mücadele gününü kutladıklarını hatırlatan Erebo, "8 Mart'ları kutlamakta ısrar etmeliyiz" dedi. Mizgin Erebo 1917 Sovyet Ekim devriminde kadınların hukuki birçok kazanım elde ettiğini, yasalarda kadın-erkek eşitliği temeline kazanımların sağlandığını aktardı. Elde edilen kazanımların bununla sınırlı olmadığını söyleyen Erebo, bugün hala kadınların yaşamını kuşatan ev işlerinin toplumsal göreve dönüştürülmesi için çalışmalar yapıldığını aktardı.

Sovyetlerde yapılan bu dönüşümlerin, kadınların politika üretimine, toplumsal yaşama katılımında önemli değişimler yarattığını söyledi. Sovyet devriminde kadınların emek güçleriyle, fikirleriyle var olduklarını, devrimi geliştirdiklerini, örgütlükleriyle birlikte kadın iradesini açığa çıkardıklarını ifade etti.

'KADINLARIN DEVRİME KATILIMINI ARTTIRILMALI'
Mizgin Erebo kadınların yüzyıl önceki kazanımlarına rağmen bugün hala erkek egemen kapitalist sistemde kadınların kazanımlarının gasp edildiğini aktardı ve şöyle söyledi: "Bugün toplumumuza bakalım. 15 yıl öncesinde, Rojava devrimi olmadan önce kadınların bilimsel çalışmalar yapması ayıp karşılanıyordu. Bu başarı 150 yıl önce elde edilmiş. Fakat 15 yıl öncesine kadar bile ayıp karşılanıyordu. Bu kadar geriye döndük."

Rojava devriminde elde edilen başarılara, kazanımlara rağmen "kadınların devrime katılımı çok zayıf" olduğuna dikkat çeken Erebo Sovyet devriminde kadın özgürlük mücadelesi teorisinin, fikrinin günümüzdeki kadar gelişkin olmamasına rağmen kadınların devrime katılımının yüksek olduğunu söyledi ve ekledi: "Bugün Sovyetler birliği tarihinin tersi oldu. O dönem fikir ve düşünce bu kadar gelişmemişti fakat kadınlar katılımlarıyla daha güçlüydü. Bugün fikir ve düşüncemiz daha gelişmiş ama kadınların katılımı hala zayıf."

'ROJAVA DEVRİMİNİ YAPAN KADINLAR DEVAM ETTİRECEK OLANLAR DA ONLAR'
"Bu devrimi yapanlar kadınlardı, devam ettirecek olanlar da kadınlar" diyen Erebo kadın devrimi programına dikkat çekti. Kadın devriminin pratikleşmesi içinde kadınların örgütlenmesi gerektiğini söyledi. Erebo, "O zaman kendimizi örgütlemeliyiz. O iradeye, isteğe, heyecana dönmeliyiz. Bugün, 8 Mart bu yüzden önemli. Bu yüzden 8 Mart'a sahip çıkmalıyız. Bugün sahip çıkmak sadece silah kaldırmak, kalem kaldırmak değil. Bugün bunun mücadelesi erkek egemenliğine karşı evin içindeki savaştır" dedi.

Panele katılan kadınların 8 martını kutlayan Erebo kadınları yapılacak yürüyüş ve eylemlere katılım çağrısı yaptı.

Panelin sonunda TKŞ ve CKŞ üyeleri çocuklara boyama etkinliği düzenledi.