20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ'den kadın etkinliği

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Kobanê'de piknik düzenledi. "Kadın devriminin kazanımları ve devrimin gelişim sorunları" konulu yürütülen kampanyanın son halkasında bir araya gelen kadınlar, kadın devriminin kazanımların konuştu, korunması konusunda tartışmalar yürüttü.

"Kadın devriminin kazanımları ve devrimin gelişim sorunları" başlığında bir süredir yoğunlaşmış çalışma yürüten Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) mahallerde yapılan ev toplantıları ve ev ziyaretleriyle kadınlarla buluşmalar gerçekleştirdi. Çalışmanın son etabında kadınlarla piknikte bir araya geldi. Kurulan ortak sofrada yemekler yenildi.

Pikniğin ardından panel bölümüne geçildi. "Devrimin kadın kazanımları ve devrimin gelişim sorunları" konulu panelin açılış konuşmasını JKŞ üyesi Bahar Mistefa yaptı. Bihar Mistefa, devrim öncesi kadınların yaşam koşullarında ki zorluklara dikkat çekti.

Devrimle birlikte kadınların önemli kazanımlar elde ettiğini belirtti. Mistefa, "Devrimle elde edilen kazanımlar bugün erkek egemen gericiliğin tehdidi altında" dedi.

Kadınların devrimde karşılaştığı sorunlara dikkat çeken Mistefa, şöyle devam etti: "Kadın iradesini tanımama, yönetimlerde kadını geri plana iten yaklaşımlar, küçük yaşta ve zorla evlendirme, çok eşlilik, kadına yönelik şiddet gibi kadın karşıtı yaklaşımlar hala toplum içinde var. Tüm kadınların bunlara direnmesi gerekiyor."

Kadın devriminin ilerlemesinin kadın kazanımlarının korunmasından geçtiği bunun içinde kadınla erkeğin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

JKŞ Keclisinden Xanim Kobanê söz aldı. Kobanê, toplumda erkeklerin çok
eşlilik isteğine kadınlardan da bazen destek geldiğine dikkat çekti. Kadınların da erkek egemen anlayışlardan henüz kurtulamadığını söyleyen Kobanê, Esad rejiminden kalan çok eşlilik anlayışına karşı çıkmak gerektiğini belirtti.

JKŞ adına yapılan konuşmada devrime açığa çıkan erkek egemen anlayışlara karşı birlikte hareket etme ve örgütlenmenin gerekliliğine dikkat çekildi. Erkek egemen zihniyetin bin yıllardır sahip olduğu iktidarını kolayca terk etmeyeceğini, buna karşı kadınların güçlü mücadele yürütmesi gerektiği
belirtildi.

Devrimin kazanımlarını korumak ve erkek egemen zihniyete karşı direnmek için de örgütlü olmak gerektiği vurgulanan konuşma Kürt deyişi ile tamamladı: "Ya birlik oluruz ya da birer birer yok oluruz."

Etkinlik, halaylarla sona erdi.