20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ Sözcüsü Sido: Ayaklanmaların devrime dönüşmesi için dayanışmayı büyütelim

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, işgal tehditleri altındaki Rojava devriminin 2022 yılında ilerleyişinin sürdürdüğünü dile getirdi. Yeni yılın isyanlar ve devrimler yılı olacağını belirten Fadya Sido, ayaklanmaları devrime dönüştürmek için dünya halkları arasındaki dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini dile getirdi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Sözcüsü Fadya Sido; Özgür Tv'de katıldığı programda Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye bakımından 2022 yılını değerlendirdi. Faşist şeflik rejiminin işgal saldırılarına rağmen devrim güçlerinin savunma ve inşa çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Fadya Sido, işgal güçlerinin öncü kadın iradesini hedef aldığına dikkat çekti.

Erkek egemenliği ve işgal saldırılarına karşı mücadelenin kesintisiz biçimde sürdüğünü söyleyen Fadya Sido, 2023 yılında sosyalist yurtsever çizgide mücadelelerini sürdüreceklerini ve özsavunmayı büyütmeyi hedef alacaklarını vurguladı.

'İNŞA ÇALIŞMALARI SALDIRILARA VERİLEN MESAJ OLDU'
2022 yılının Rojava devrimi ve bölge halkları için zorluklarla dolu bir yıl olduğunu söyleyen Fadya Sido, Türk devletinin yıl boyu işgal saldırılarını sürdürdüğünü hatırlattı.

Yılın ilk aylarında DAİŞ çetesinin Hesekê'deki Xiweran Hapishanesi'ne saldırdığını anımsatan Fadya Sido, sonraki aylarda Türk devletinin işgal saldırılarının kesintisiz biçimde devam ettiğini kaydetti.

Saldırıların hedefinde işgal alanlarının genişletilmesi ve halk içinde kargaşa çıkarmak olduğunu söyleyen Fadya Sido şöyle konuştu: "Kuzey ve Doğu Suriye'de zorluklar ve saldırılara rağmen, bunların karşısında daha çok çalışma yapıldı. Bu yıl çalışmaları Türk devleti ve işbirlikçilerine cevap, mesaj olarak çalışmalarımızı arttırdık."

Fadya Sido, Kuzey ve Doğu Suriye'de inşa çalışmalarının kuşatmalara rağmen durmadığını, devrim kurumlarının halka hizmet vermeye devam ettiğini ve yeni kazanımların yaratıldığını söyledi. Fadya Sido, "Kuzey ve Doğu Suriye'de bir çok şey kuruldu. Örneğin parklar, okullar, hastaneler kuruldu. Sağlık eğitimleri ve politik eğitimler gerçekleştirildi. Türk devletine 'Bu halkın iradesi hiçbir zaman
kırılmaz' cevabı verildi. Bu yılki çalışmalar için diyebiliriz ki; 8 Mart bir cevap oldu. Newroz, 1 Mayıs ve 19 Temmuz... Buralarda düşmana bir mesaj verdik. Direniyoruz. Düşmana karşı irademizi daha da güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

'KADIN İRADESİ KIRILAMADI'
Fadya Sido son bir yılın kadınlar bakımından işgal saldırılarıyla birlikte toplumsal erkek egemenliğine karşı mücadele halinde geçtiğini söyledi. Türk devletinin devrimde önemli görevler üstlenen öncü kadınları hedeflediğini belirten Fadya Sido, saldırılarla kadın iradesini kırmak istediğini vurguladı.

İşgalcilerin başarılı olamadığını ve kadın devrimi çizgisini koruduklarını belirten Fadya Sido, toplumsal yaşamda karşılaşılan erkek egemenliğine karşı da mücade ettiklerini belirtti. Fadya Sido şunları dile getirdi: "Ne kadar kazanım elde edilse de, kurumlarda, toplumda çalışma yürütülmüş olsa da erkek
egemenliği hala devam ediyor. Kadınlara karşı erkek egemen yaklaşımlar sürüyor. Kadınlar hala katlediliyor, kaçırılıyor."

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlara yönelik özel savaş politikaları uygulandığına da dikkat çeken Fadya Sido, kadınların erkek egemenliğine karşı mücadelelerini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

'DAİŞ TÜRK DEVLETİNİN DESTEĞİYLE SALDIRIYOR'
Türk devletinin yıl boyunca süren saldırıların ardından son dönemde yeni işgal tehditlerini gündeme getirdiğini hatırlatan JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, "Türk devleti özellikle hastaneleri ve sivil halkı hedef alıyor. Kobanê, Derîk, Qamişlo, Zirgan, Til Temir gibi şehirleri hedef aldı. SİHA uçaklarıyla halkın öncülerini hedef aldı. Türk devletinin amacı Kuzey ve Doğu Suriye'nin bütün şehirlerine el koymak. Devrimimiz üzerinde büyük baskı yaratıyor."

Fadya Sido, DAİŞ çetesinin Hesekê'deki Sinaa Hapishanesi'ne yönelik saldırısında Türk devletinin desteği olduğunun altını çizdi. Türk devletinin, kasım ayında hava saldırılarının ardından sınır kentlerine yönelik bombardımanı yoğunlaştırdığına dikkat çeken Fadya Sido, Zirgan'ın bir bölümünün tamamen yıkıldığını, diğer sınır kentlerinde de durumun benzer olduğunu ifade etti.

Fadya Sido şöyle devam etti: "Kuzey ve Doğu Suriye'yi baskı altında tutmak ve elinin altına almak istiyor. Tekrar işgal etmek istiyor. Onların hedefi buradaki bütün şehirleri Irak sınırına kadar işgal etmektir. Türk devleti, DAİŞ'i yeniden canlandırmak istiyor. DAİŞ siyasetinin tekrar görünür olmasını istiyor. DAİŞ'i, Kuzey ve Doğu Suriye'ye olan saldırılarını arttırabileceği bir güç olarak görüyor. DAİŞ ve işbirlikçileri aracılığıyla saldırıları arttırarak sürdürmek istiyor."

'HALKLAR SALDIRILARA HAZIRLIKLI DURUMDA'
Kuzey ve Doğu Suriye halklarının işgal saldırılarına karşı net bir duruş sergilediğini belirten Fadya Sido, devrimi savunma kararlılığın güçlendiğini dile getirdi. Fadya Sido, "Halkın saldırılara karşı hazırlığı sürüyor" diye ekledi.

Bölge halklarının Türk devletinin planlarının farkında olduğunu söyleyen Fadya Sido, "2022 başından bugüne kadar halkların saldırılara karşı hazırlığı var. Halklar artık direniş dışında bir çare olmadığını anladı. Kendini savunacak, direnerek kendini koruyacak. Serêkaniyê ve Girê Spî tarihinin tekrar etmesini istemiyorlar. Halk tek tutum ve tek ses olarak saldırılara karşı duruyor."

'SOSYALİST YURTSEVER ÇİZGİDE DEVRİMİ İLERLETECEĞİZ'
JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, Rojavalı komünistlerin 2023 yılı hedeflerinin merkezinde devrimin savunulması ve geliştirilmesi olduğunu belirtti. Fadya Sido şunları söyledi: "Gelecek yıl için önümüze temel hedef olarak devrimin savunulmasını koyduk. Sosyalist yurtsever çizgiyi sürdüreceğiz. Yaptığımız çalışmaları yeni yıl içinde daha iyi biçimde ele almak hedefimizdir. Devrimimizi daha iyi koruyacağız. Çalışmalarımız kapsamında bir kampanyaya başlattık. Hem politik hem de özsavunma açısından eğitimler yapılıyor. Çalışmalara halkın coşkulu ve iyi bir katılımı var. Tek ses ve tek duruş sahibi olarak devrimimize sahip çıkabiliriz. Mücadeleyi büyütüp, devrimi sosyalizme ilerleteceğiz."

Fadya Sido, yeni yılda yürütecekleri mücadele için dünya halklarına da çağrı da bulundu. Fadya Sido, dünya genelinde artan halk ayaklanmalarının devrimci ayaklanmalara dönüşmesi için dayanışmanın daha da büyütülmesi gerektiğini söyledi.

'DAYANIŞMA İLE AYAKLANMALARI BÜYÜTEBİLİRİZ'
Fadya Sido ezilen halklara şu çağrıyı yaptı: "Bütün dünyaya halklarına mesajımız; barış dolu, güzel ve savaşsız bir yıl geçirmeleri. Bu ancak dayanışma ile olur. Dünya genelinde devrimler ve isyanlar gerçekleştiğini görüyoruz. Örneğin, İran halklarının isyanı 3 aydır devam ediyor. Bu isyanın başarılı olabilmesi için dayanışmayı büyütüp, destek olacağız ve güçlendireceğiz. Düşmanın bu gücü kırmasına izin vermeyeceğiz. Bu isyan bu şekilde devam ederse, önümüzdeki yılı başarılı olacaktır."