24 Kasım 2024 Pazar

JKŞ, 'sosyalizmde kadın emeği' konulu panel yaptı

JKŞ, "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" şiarıyla üç aydır yürüttüğü kampanya kapsamında Kobanê'de panel düzenlendi.

Devrimci Komünist Kadınlar'ın (JKŞ), "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" şiarıyla üç aydır yürüttüğü kampanya kapsamında Kobanê'de panel gerçekleştirdi.

Panelde, "Sovyetlerde kadın kazanımları" ve "Sosyalizm ve kadın emeği" konularında sunumlar yapıldı. Kadın kazanımları konusunda JKŞ adına konuşma yapan Xanim Îbrahîm, Ekim Devrimiyle birlikte kadınların hayatlarında gerçekleşen değişikliklere dikkat çekti. Îbrahim, "Ekim Devriminden önce okuma yazma oranı yaklaşık yüzde ondu. Ancak büyük bir kampanya başlatıldı ve genç, yaşlı, kadın, erkek herkese okuma yazma öğrenme zorunluluğu getirildi. Okuma yazma oranı tam tersine döndü, toplum gelişti" dedi.

Rojava devriminin kadın özgürlüğü konusunda pek çok kazanım ortaya çıkardığını belirten Îbrahîm, Sovyet deneyiminin Rojava'daki kadınlar için büyük bir örnek oluşturduğunu kaydetti. Îbrahîm, şöyle devam etti: "Toplumda herkese bir işte çalışma zorunluluğu getirildi. Kadınlar toplumsal işlerde çalışmaya başlayınca sorumlulukları iki kat arttı. Örneğin biz bir devrimde yaşıyoruz kadınlar biraz olsun özgürleşti dedik ama kadınlar henüz tam olarak özgür değil. Birçok kazanımı hala elde edemedik. Kadın ve erkekler işe gidiyorlar ama akşam eve geldiklerinde kadın bütün ev işlerini yapıyor, erkeğe hizmet de ediyor. Erkekler ise oturuyor, çay, kahve, sigara içiyor ve işleri kadından bekliyor. Erkekler, 'beraber çalışıyoruz, ikimizde işe gittik yorulduk' diye düşünmüyor. Aslında kadınlar daha da fazla yoruluyor" dedi.

Îbrahîm, devrimde birçok eksiklik olduğuna dikkat çekti. Kadınların çalışma ücretlerinin erkeklerden daha az olduğunu hatırlatan Îbrahîm, kadınların hala miras hakkı için mücadele ettiğini vurguladı. Feodal toplumun yasalarının miras konusundaki kazanımları önlediğini belirten Îbrahîm, kadınları bu noktada daha güçlü mücadele etmeye çağırdı. Sovyetlerde kadın ve erkek eşitliğini sağlamak amacıyla ev içi emeğin toplumsal emek sayıldığını belirten Îbrahîm, Sovyetlerdeki uygulamalara dair şunları söyledi. "Sovyetlerde ne vardı? Kadınlar iş yerlerinde çalışıyorlardı ve ortak ve ücretsiz çamaşırhaneleri kullanıyorlardı. Kadınların işleri yorucuydu bu yüzden mecburen ortak çamaşırhaneler kullanılıyordu" diyen Îbrahîm, bir  diğer konunun da yemek olduğunu söyledi ve şöyle açıkladı: "Yemekhaneler yapılmıştı, işten dönünce akşam yemekhanelere gidiliyor yemek yeniliyor ve eve geliniyordu. Kreşler vardı. Kadınlar işe gidince çocukları ne yapacaklar? Okul çağındakiler okula gidiyordu, okul öncesi yaşta ki çocuklar kreşlere gidiyordu. Kreşler de ücretsizdi. Kadın ve erkek arasında eşitlik sağlandı. Kadın ve erkekler toplumsal işlerde birlikte yer aldılar, eve geldiklerinde birliktelerdi. Kadınlar eve geldiklerinde evin sorumluluğunu almak zorunda kalmadılar. Sovyetlerde bu kazanımları elde etti kadınlar."

Rojava devrimindeki kazanımları korumanın önemine ilişkin değerlendirmeler yapan Îbrahîm, erkek egemenliğinin, aşiret kültürünün kadın kazanımlarını her gün tehdit ettiğini söyledi. Îbrahîm, "Bugün devrimimiz Sovyetlere ulaşmalı, o düzeye gelmeli. Elde ettiklerimize çok güçlü sahip çıkmalıyız ve geliştirmeliyiz. Devrimimizi korumazsak bu kazanımlarımız da elimizden gider ve geriye döneriz" dedi.

'KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ KADIN İRADESİNİ GÜÇLENDİRİR
"Sosyalizm ve Kadın Emeği" konulu sunumda, kapitalizmde emek sömürüsüne vurgular yapıldı. Sosyalizmin kadının gerçekten özgürleşmesini sağlayacak sistem olduğu söylendi. "Sınıflar varlığını sürdürdükçe kadınlar ezilen olmaya devam edecektir. Kadınlar sadece evde yaşadıkları erkeklerden şiddet görmüyorlar. Sınıf farklılıkları kadınların ezilmişliğine neden oluyor. Bugün düşünelim zenginler elektrik sorunu çekmiyor, yakacak bulmakta zorlanmıyor, akşam ne yemek yapacağım demiyor. Fakirlik kadınların hayatlarını daha zor hale getiriyor. İş yerlerinde kadınlar emeklerinin karşılığını alamadığı sürece özgürleşmiş sayılmazlar" denildi.

Avrupa'ya göçlerin Rojava devrimi için büyük bir tehlike olduğu belirtilen konuşmada, "Rojava devriminde pek çok kazanım elde edildi. Çok özenilen Avrupa'da hala eşit işe-eşit ücret mücadelesi veriliyor" denildi. Siyasette kadın iradesinin güvencesi olan eşit temsiliyete dikkat çekilerek "Eşbaşkanlık kazanımlarımız var" denildi. Kadınların öz örgütlenmesine vurgu yapılan konuşmada Özek Yönetimde var olan kadın örgütlülüğü değerlendirildi. JKŞ ve TKŞ meclislerinin işleyişi örnek gösterilerek sosyalizmde kadın örgütlülüğünün iradeleşmesine etkisi anlatıldı. Jenotyeller'in kapatılmasının Sovyetlerde büyük bir gerilemeyi hızlandırdığına dikkat çekildi, "Bu bizim için örnektir. Kadınlar öz örgütlenmelerini en üst düzeyde tutmalıdırlar" denildi.

'KADIN İRADESİ ÖRGÜTLERİYLE GÜÇLÜ'
Komünistlerin kadın emeği konusundaki pratiklerinin değerlendirildiği konuşmada, "Biz komünizme inanlar yaşamı kadın emeğine değer vererek örgütlüyoruz. Meclislerimizi bu esasta kuruyoruz" denildi. Kadın örgütlenmelerinin önemi anlatılan sunumda şunlar vurgulandı: "Kadın meclisleri kendi toplantılarını yapıyor ve kararlarını alıyor. Genel meclislerin kadın meclislerine müdahale etme hakları yok. Bu örgütsel bir kazanımdır. Bu olmazsa erkek egemen düşünceler hemen kadınları etkilemeye, baskı altına almaya çalışır. Biz kadın emeği toplumsal emektir diyoruz. Bu sloganı bizden başka söyleyen yok. Bu konuya bizim dışımızda kimse böyle bakmıyor. Çünkü biz komünistleriz ve yaşamı buna göre örgütlüyoruz."

Konuşmada kadınların emeği kadar yaşamsal ihtiyaçlarının da değerli olduğu hatırlatıldı.

Panelde 25 Kasım tarihçesi ve Mirabel kardeşlerin hayatına dair konuşmalar yapıldı. Ev içi emek konusunda yürütülen kampanya hakkında Kobanê JKŞ meclisi sözcüsü bir bilgilendirme yaptı. Üç aydır ev içi emeğin görünür olmasına yönelik bir kampanya yürütüldüğü vurgulandı. "Bugün burada olan bir çok kadın yoldaşımız bu kampanyanın başarıyla hayata geçmesini sağladı. Bu kapsamda her ayın 20'sinde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Gazete okumaları ve ev toplantıları yaptık. Toplumun dikkatini çekmek üzere ev emeği olan eşyalarımızı sokağa taşıyarak etkinlikler yaptık. Kampanya sürerken Filistinli kadınlara selam gönderdik. İşçi kadınların katılımıyla hamleyi anlatan videolar çektik. Pek çok çalışma yaptık. Bugün bu panelle kampanyamızı sonlandırıyoruz" dedi.

Evi içi emeğin görünür kılınması yönünde mücadelenin süreceğini belirtilen konuşma, şöyle devam etti: "Bu kampanyada emeği geçen tüm kadınlara, yoldaşlarımıza, kız kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Şimdi hedefimiz 'Sen güçlüsün kadına yönelik şiddete karşı baş kaldır' sloganıyla 25 Kasımda meydanları doldurmak."

Panel, JKŞ'nin 25 Kasım etkinlik programının okunmasıyla son buldu.