21 Eylül 2024 Cumartesi

JKŞ: Rojava kadın devrimi ruhu ile kadın grevine

JKŞ, 21.ci yüzyılın kadın devrimi olan Rojava kadın devrimi ile enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Komünist Devrimci Kadınlar (Jinên Komûnîst ên Şoreşger-JKŞ), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. "Rojava kadın devriminin ruhu ile selam olsun dünya kadın grevine… direniş özgürleştirir" diyen JKŞ, "Rojava'dan Ortadoğu ve Tüm Dünyaya Yüreği Direniş Ve Umut İle Çarpan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Rojava kadın devriminin umudu ve direnişi ile kutluyoruz" açıklamasında bulundu.

"İşte yine bahara durdu kadınlar. Bahar umudun, coşkunun yeni doğuşların adıdır. Şimdi Rojava'dan Türkiye ve Kuzey Kürdistan'a, Rojhilat'tan Lübnan'a, Şili'den Ekvadora ve dünyanın her bir köşesinde kadınlar bahara durmuş isyan ve direniş ateşini harlıyorlar. Bu direniş ateşinin tarihi elbette ki New York'ta kapitalist erkek egemen sistemin vahşi çalışma koşullarına karşı eşit işe eşit ücret isteyen ve yakılarak katledilen 129 kadının bedenlerinde ki ve ruhlarında ki ateşe dayanıyor" diyen JKŞ, şunları kaydetti:

"Biz kadınların isyan ateşi elbette ki mirasını devrimci, komünist kadın önderler Clara Zetkin, Kollantay ve Roza Lüksemburglardan alıyor. Bu gün Rojava kadın devrimi içerisinde biz Komünist kadınlar erkek egemen kapitalist sisteme ve başta biz kadınların iradesini kırmayı hedefleyen işgalci faşist Türk devletinin olmak üzere tüm işgal saldırılarına karşı savaş azmimizi tarihe kadın direnişinin mührünü vuran Rashel Corrielerden, Filistin kadın direnişinden, Kürdistan Özgürlük mücadelesini kadın yüz yılına çeviren Beritanlardan, Zilanlardan, Beselerden alıyoruz. Biz yine mücadele ve savaş azmimizi Kutsiye Bozoklardan, Şengül, Destan, Raperin, İvana, Sarin, Berfo, Berçem ve Ekinlerden alıyoruz."

Beş bin yıllık erkek egemen iktidarlara karşı dünyanın her yerinde kadın özgürlük mücadelelerinin yükseldiğine dikkat çeken JKŞ, şöyle devam etti:

"Şimdi bir kez daha devrim topraklarımızın bir bölümünü işgal altında olduğu, geri kalan kısmının işgal saldırıları ile karşı karşıya olduğu bir süreçte karşılıyoruz 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü. Bunun bizim için tarihi anlamı elbette ki tüm bu saldırılar ile başta kadın devrimimizin yok edilmeye çalışılmasıdır. Efrin'den Serê Kaniyê ye tüm saldırıların odağında kadınlar vardır. Avesta ve Barinlerden, Hevrin Xeleflere bunun en somut örneğini yaşadık. Burada bize verilen açık ve net bir mesaj vardır. Bu mesaj eğer bu direnişi büyütmeye devam ederseniz siz yok ederiz. Fakat biz kadınlar bir kez daha haykırıyoruz. Bizler binlerce kadın şehidimizin yaşamını feda ederek bizlere bıraktıkları bu şanlı kadın devrimini sonuna kadar savunacağız. Ve bir kez daha belirtiyoruz ki kadınlar kendi öz savunma örgütlülükleri ve toplumsal örgütlülükleri ile bu devrimi ve kazanımları koruyabilirler. Bize yönelen her bir saldırı aynı zamanda bu gün özgürlük mücadelesini büyüten bütün kadınlara yönelmiş saldırılardır."

İdlib'deki gelişmeler nedeniyle yüz binlerce kadın ve çocuğun yeniden göç yollarına düştüğünü hatırlatan JKŞ, şu çağrıyı yaptı:

"Bugün bir kez daha dünyada bütün diller ile erkek egemen kapitalist ve cinsiyetçi sisteme karşı duran ve kadın grevi ile sokaklara çıkan bütün kadınları selamlarken aynı zamanda bu gün 5 bin yıllık erkek egemen sisteme karşı yeni bir uyanış ve 21.ci yüzyılın kadın devrimi olan Rojava kadın devrimi ile enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz."