20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ: Kadının ev içindeki emeği toplumsal emektir

Rojavalı komünist kadınlar kadının ev içi emeğinin toplumsallaşması için kampanya başlattı. 25 Kasım'a kadar sürecek kampanyanın startını veren JKŞ, Hesekê, Kobanê, Dirbêsiyê ve Qamişlo'da ortak basın açıklaması düzenledi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" şiarıyla kampanya başlattı. Kampanya başlangıcını Hesekê, Kobanê, Dirbêsiyê ve Qamişlo kentlerinde eş zamanlı basın açıklamasıyla verdi.

HESEKÊ
TKŞ binasında yapılan açıklamayı JKŞ üyesi Wîdad Mihemed okudu. Wîdad, Rojava devriminin 11 yıldır kadınların haklarını elde etmeleri için direnen bir devrim olduğunu kaydetti. Wîdad Mihemed, "Bildiğiniz gibi aşiret kültürü ve sistemi içinde yaşıyoruz. Bu yüzden kadınlar, erkeklerin tahakkümü altında, psikolojik, fiziksel, cinsel şiddet de dahil olmak üzere, erkeğin tüm yöntemleri acı ve işkence içinde yaşıyorlar" dedi.

Rojava kadın devriminin tüm emperyalist, erkek egemen devletlere yanıt olduğunu vurgulayan Wîdad Mihemed şunları belirtti: "Bu devrimde elde edilen kazanımlarda, direnişlerde büyük bir bedel ortaya konuldu. Böylece kadınlar bu militan duruşlarıyla yönetimde yer aldı. Siyasi, toplumsal ve askeri konularda lider oldular."

Açıklamanın sonunda kadınlar "Yaşasın kadın devrimimiz" ve "Kahrolsun erkek egemen sistem" sloganları attı.

KOBANÊ
Şehit Egîd Meydanı'nda yapılan açıklamayı JKŞ üyesi Bihar Mistefa okudu. Kadınların ev içinde harcadıkları emeğin herkes tarafından tanınması gerektiğini belirten Bihar Mistefa, "O emeğin gücü sayesinde Barîn ve Zîlanlar yaratıldı. Devrim mücadelesini ev içinde çalışan kadınlar da sürdürüyor. Binlerce kadın yaşadıkları zorluklara rağmen bu devrim için çalışıyor" dedi.

Eylemde kadınlar temsili olarak yere tencere ve tava attı.

DİRBÊSİYÊ
Komünist kadınlar Dirbêsiyê'de basın açıklamasını TKŞ binasında yaptı. Açıklamayı JKŞ üyesi Zeynep Xidir okudu. Xidir, "Biz devrimin büyütülmesi için kadının ev içindeki emeğini kutsal görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erkek egemen zihniyetin kadının ev içi emeğini değersiz gördüğünü hatırlatan Zeynep Xidir şu çağrıyı yaptı: "O yüzden kadınlar, gelin mücadelemizi birlikte büyütelim ve kapılarımızı devrime açalım. Devrim özgürlük kokusunu evlerinize getirsin. Zaman mücadele ve direniş zamanıdır."

Açıklama "Kadın emeği değerlidir" ve "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganları ile sona erdi.

QAMİŞLO
Şehit Zîlan Kültür Merkezi'nde açıklama yapan JKŞ üyesi Julia Raman okudu. Raman, "Devrimci Komünist Kadınlar olarak kampanyamıza "kadının ev içi emeği toplumsal emektir" sloganıyla başlıyoruz. Bu kampanyayı erkek egemen sisteme bir cevap olarak örgütleyelim. Zincirlerimizi kıralım" ifadelerini kullandı.

Julia Raman açıklamanın sonunda şu çağrıyı yaptı: "Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm kadınları erkek egemenliğine karşı zincirlerini kırmaya çağırıyoruz."

Açıklama, "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganı ile sona erdi.