20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ 'Kadının ev içi emeği toplumsal emektir' kampanyasını sürdürüyor

JKŞ, "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" kampanyası kapsamında kadınlarla buluştu. JKŞ, Hesekê'de kadınlarla toplantı gerçekleştirirken, Qamişlo'da ise pazarda stant açtı, Raperîn gazetesi dağıtımı gerçekleştirildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" kampanyası kapsamında kadınlarla buluştu. JKŞ üyeleri Qamişlo'da pazar yerinde stant açtı. Raperîn gazetesi dağıtımı gerçekleştirdi. "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" hamlesine ilişkin kadınlarla sohbetler edildi. Hamle kapsamında konuşmalar gerçekleştirildi.

JKŞ üyeleri, hamle kapsamında Hesekê'de kadınlarla bir toplantı gerçekleştirdi. TKŞ binasında yapılan toplantıda JKŞ sözcüsü Fadya Sido hamlenin amacına ilişkin bilgilendirme yaptı. Sido, Rojava devriminin, kanunlarda, hukukta kadın yanlı yaptığı değişimlere işaret etti. Miras hakkı, boşanmalarda kadının da söz sahibi olmasının devrimle birlikte kazanıldığı belirtti. Kanunlarda kadının öz savunmasının bir hak olarak tanınmasına dikkat çekti. Kadın ordusu YPJ'nin bir kazanım olduğu, kadın asayişi, toplumsal savunma örgütlenmelerinin içinde kadınların ayrı örgütlendiğinin altı çizdi. Rojava devriminde kadınların siyasette yer edindiklerini, bunu güvenceye almak için eşit temsiliyet ve kota sistemiyle güvencelendiğini söyledi.

Sido, Kadınların hukuki, siyasi tüm kazanımlarına rağmen toplumsal yaşam içinde aşiret yapısınca beslenen erkek egemenliğinin devam ettiğini söyledi. Çoklu evlilikler, çocuk yaşta evliliklerin yasak olmasına rağmen bu sorunun sürdüğünü aile içinde kadına dönük şiddetin yaşandığına işaret etti.

'EV İÇİ İŞLER TOPLUMSALLAŞTIKÇA KADIN ÖZGÜRLEŞMESİNİN ÖNÜ DAHA GÜÇLÜ AÇILIR'
Kadınların evlendikten sonrada sorunlar yaşadığını belirten Sido, evliliğin kadının özgürlüğünün güvencesi olmayacağını belirtti. Kazanımlara rağmen kadına dönük erkek şiddetinin sürdüğünü bununla mücadelede devrimin yetersiz kaldığını belirtti. Sido, Şiddet uygulayan erkeğe verilen cezaların yetersizliğine işaret etti. Sido, kadının ev içinde emeğinin görünür olmadığını, ev emekçisi kadınlar için özgün kurumlara ihtiyaç olduğunu devrimin ev emekçisi kadınlara sosyal projeler geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Ev içi emeğin değerli olduğu konusunda toplumda aydınlatma, bilinçlendirme faaliyetlerinin bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Sido, "Ev içi işleri sadece kadınların işi olarak gören ve kadının ev içi emeğini değersizleştiren zihniyete karşı güçlü bir mücadele yürütmeliyiz" dedi.

Sido, "Devrimimiz adım adım ev içi işleri toplumsallaştırarak kadın özgürleşmesinin önünü daha güçlü açmalıdır" ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan kadınlar ev içinde yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Katılımcı kadınlar; ev içinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti, ev içinde tüm işleri yaptığı halde emeğine değer verilmediğine söyledi. Erkekler, "Kadınlar eskiden de böyleydi, annem de bunları yapıyordu. 'Sen de yap' diyor. Bu geri zihniyet eskiden yaratılmış, anneler oğullarına böyle öğretmiş. Erkekler eve gelip yemeğin hazır olduğunu görünce buna alışıyorlar, öğreniyorlar. Eskiden anneler toprak evler yapıyorlar, her şeyi hazırlıyorlar, ev işlerini de yapıyorlardı. Bütün işler üzerilerine kalıyordu. Bu yüzden bu geri zihniyet kaldı ve biz yeni nesli de etkiliyor" dedi.

'EVDE EŞİTLİK YARATILIRSA O SİSTEM İŞLER'
Katılımcı bir diğer kadın, kadınların evin tüm işini yaptığını bunun yanında dışarıda da çalıştıklarını söyledi ve ekledi: "Ama kimse buna değer vermiyor. Erkekler hiçbir iş yapmıyorlar. Her şeyi kadınlar yapıyor."

Katılımcı bir başka ev emekçisi kadın ise, kadınların ev içine güvende hissetmeleri ve değer verilmesi gerektiğini söyledi ve "Aklımızla dalga geçilmemeli. Evde yapılan iş aslında çok büyük. Kadınlar her şeyi yaratmak zorundalar. Her şey onların üzerine kalıyor. Eşim evde hiçbir iş yapmıyor. Eşim eve gelince 'Sen bütün gün ne iş yaptın ki şikâyet ediyorsun' diyor" dedi.

Katılımcılardan ev emekçisi diğer bir kadın yaptığı değerlendirmede, toplumsal yaşamda tüm ev işleri ve çocuk bakımının kadına ait bir iş olarak görüldüğüne dikkat çekti. Devrim topraklarında değişim yaşamaya başladığını söyledi ve devam etti: "Şimdi toplumumuz değişiyor. Eskisi gibi değil, gelişti. Kadınlar dışarı çıkıyor, öğretmen, avukat, doktor, kuaför, terzi oluyorlar. Ev dışında da çalışıyorlar. Ama eve dönünce de yine ev işlerini onlar yapmak zorunda kalıyorlar."

Erkeklerin ev içinde, ev işlerini üstlenmediğini söyledi ve "Eğer bir evde eşitlik yaratılırsa o sistem işler" dedi.

Konuşmaların ardından hazırlanan sinevizyon izlendi.