20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ Ekim Devrimi'nde kadın kazanımlarına ilişkin panel yaptı

Rojavalı komünist kadınlar Qamişlo'da Ekim Devrimi'nde kadın kazanımlarına ilişkin panel düzenledi. Panelde konuşan Mizgin Erebo, Sovyetlerde kadınların ev içi emeklerinin toplumsallaştırılmasıyla devrime daha etkin katılımlarının örgütlenebildiğini belirtti.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Qamişlo'da Ekim Devrimi yıldönümü yaklaşırken "Ekim Devrimi'nde kadın kazanımları" konulu panel düzenledi. Şehit Zîlan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel Filistin'de ve Rojava'da işgalci saldırılarda ölümsüzleşenler için saygı duruşu ile başladı.

Panel de konuşan SYPG temsilcilerinden Mizgin Erebo, Siyonist İsrail'in Filistin'de, sömürgeci Türk devletinin de Rojava'da halklara yönelik gerçekleştirdiği katliamları ve halkın direnişinin önemini değerlendirdi. İşgalci Türk devletinin saldırıları karşısında Rojava devrimin savunulmasında halkların ortak direnişini büyütmenin önemine vurgu yaptı.

Sovyetlerde kadınların rolünün tarihsel gelişimini aktaran Mizgin Erebo Jenotyellerin kısa sürede kapatılması ve kadın kazanımlarındaki gerilemelere neden olduğu bunun da devrimin gerilemesi üzerinde ki rolünü anlattı.

Panelde Sovyetlerde kadınların ev içi emeklerinin toplumsallaştırılmasıyla kadınların devrime daha etkin katılımlarının örgütlenebildiğini belirten Mizgin Erebo, JKŞ'nin "Kadının ev içi emeği toplumsal emektir" kampanyasının önemine vurgu yaptı.