20 Eylül 2024 Cuma

Jina Mahsa Amînî katledilişinin birinci yılında anıldı

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok yerinde Jina Mahsa Amînî'nin katledilişinin yıldönümünde eylemler gerçekleştirildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Kobanê'de 16 Eylül 2023'de katledilen Jina Mahsa Amînî'yi andı Rojhilat ve İran'da kadınların öncülüğünde süren ayaklanmayı selamladı. TKŞ binasında gerçekleşen açıklamada JKŞ üyesi Bihar Mistefa konuştu.

16 Eylül 2022'de Jina Mahsa Amînî'nin katledilmesinin ardından büyük bir kadın isyanı başladığını hatırlatan Bihar Mistefa, "Bu isyanın Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla öncüsü Jina Amînî oldu. Ayaklanma bir yıldır sürüyor. Daha da sürecek" dedi.

JKŞ olarak isyan sırasında gözaltına alınan, tutuklanan, İran zindanlarında işkence gören kadınları selamlayan Bihar Mistefa, şu ifadeleri kullandı: "Yaşamak direnmektir diyoruz. Direnişlerini selamlıyoruz. Bu isyanda katledilen kadınlar için ailelerine ve tüm emekçi kadınlara başsağlığı diliyoruz. Süveydalı ve Afganistanlı kadınların direnişini selamlıyoruz. Savaş gören bütün kadınları anlıyoruz. Biz de öyleyiz. Sizinleyiz. Hep birlikte sosyalizmin özgürlüğüne doğru gidelim."

Ayrıca Demokratik İslam Kongresi Qamişlo, Tabqa ve Dêrik kadın meclisleri ile Amûdê Demokratik İnanç Merkezi ortak açıklama yaptı. Qamişlo, Dêrik, Amûdê ve Tabqa'da eş zamanlı gerçekleşen açıklamalarda şöyle denildi: "Bugün, 16 Eylül 2022'de Jina Emini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan kadın devrimini bir kez daha selamlıyoruz. Emini başörtüsünü düzgün bağlamadığı için katledildi. Jina'nın katledilmesiyle isyanın kıvılcımı atmış ve Jina Emini 'jin, jiyan, azadî' sloganıyla dünyanın simgesi haline gelmiş ve kadına yönelik baskı ve baskı politikalarına karşı çıkmıştır."

Kongra Star'ın Qamişlo'da düzenlediği etkinlik ise Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nin önünde gerçekleşti. Etkinlikte Kongra Star Qamişlo Koordinasyonu adına konuşan Şaha Xelil, Rojhilatê Kurdistan ve İran'daki kadın isyanının, gücünü Kürt kadınlarının tarih boyunca direnişinden alan bir mucize olduğunu belirterek, "Bu serhildan Rojava'da Barîn, Avêsta direnişinin, Başûr'da Şilan ve Leyla direnişinin, Bakur'da Berivan ve Zilan direnişinin, Avrupa'da ise Ronahi direnişinin devamıdır" ifadelerini kullandı.

Etkinlik "Jin, Jiyan, Azadî" sloganıyla sona erdi.

Kongra Star'ın Til Barak'ta düzenlediği etkinlikte ise Kongra Star üyesi Ezra El Hesen konuştu. Ezra El Hesen Jina Amînî'ye karşı işlenen suçu kınadıklarını kaydetti.