20 Eylül 2024 Cuma

Jandarma Özak patronunu korumak için barikat kurdu

Özak Tekstil işçileri direnişlerinin 4. gününde akşam saatlerinde patronla yapılan görüşmede taleplerinin tamamının karşılanmaması üzerine direnişe devam kararı aldı. Patronu korumak için Urfa Valisi eylem yasağı kararı alırken, jandarma da fabrika önüne barikat kurdu. İşçilerin direnişi sürüyor.

Urfa'da bulunan Özak Tekstil fabrikasında Öz İplik-İş Sendikasına üye işçilerin istifa ederek BİRTEK-SEN'e üye olmasının ardından onlarca işçi işten atıldı. 27 Kasım günü direnişe başlayan işçiler dün gece patronla görüştü. İşçilerin taleplerinin bir kısmı kabul edilirken, işten atılan işçilerin geri alınması talebi kabul edilmedi. Bunun üzerine BİRTEK-SEN işçilerle oylama yaptı. Oylamada "atılan işçiler işe geri alınana kadar direnişi sürdürme" kararı çıktı.

Urfa Valisi patronun çıkarlarını korumak için eylem yasağı kararı alırken, işçiler direnişten vazgeçmedi. Bu sabah saatlerinde ise jandarma fabrika önüne barikat kurdu. İşçilerin fabrika önüne geçmesi engellendi. Jandarma barikatına rağmen işçilerin bekleyişi sürüyor. Yol kenarında bekleyen Özak Tekstil direnişçisi kadın ve erkek işçiler, jandarma barikatının arkasında fabrika müdürü ve Öz İplik-İş Sendikası yöneticilerinin de bulunmasına, jandarmaya talimat vermelerine tepki gösterdi.

Direniş alanındaki işçilere, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ve Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca destek verdi.

'SUÇA ORTAK OLUYORSUNUZ' 
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, fabrika girişine barikat kuran jandarmaya, "Burada herkes mi Özak patronunun emrinde? Hepiniz biliyorsunuz değil mi? Hakkını arayan bu kadar işçinin karşısında, Özak patronunun yanında duruyorsunuz. Çocuklarınıza gururla anlatırsınız bu kutsal görevi nasıl yaptığınızı. İşçilere karşı suç işleyen patronun yanında, hak arayan işçilere karşı barikat kurdum, saldırdım, gözaltına aldım. Nasıl püskürttünüz ama helal olsun size" sözleriyle tepki gösterdi.

Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu devran böyle dönecek zannediyorsunuz, değil mi? Bu hukuksuzlukların hesabı hiç sorulmayacak sanıyorsunuz. Bu patron düzeni hep devam edecek. Ama öyle olmayacak. O patron da bu hukuksuzluğa ortak olanlar da bunun hesabını verecek. Anayasayı çiğneyen bir patronun suçuna ortak oluyor buradaki herkes."

İŞÇİLER İŞKUR'A MÜLAKATA GELEN İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ
Bu arada Özak Tekstil adını Kübra Tekstil olarak değiştirerek yeni işçi alımı yapmaya başladı. İŞKUR aracılığıyla yeni işçi alımını engellemek isteyen direnişteki işçiler, mülakat için gelen işçilerle görüştü. Özak Tekstil'de işçilerin tehdit edildiğini, sendika değiştirme baskısı uygulandığını, kadın işçilerin tacize maruz kaldığını anlatan direnişçi işçiler, konuştukları işçileri ikna etti. İş başvurusunda bulunan işçiler formlarını yırttı.

NOVARES İŞÇİLERİNDEN DESTEK
Gebze'de bulunan Novares fabrikasındaki Petrol-İş Sendikası'na üye işçiler, Özak Tekstil işleriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.

Açıklama yapan Petrol-İş Sendika İşyeri Temsilcisi Sinan Karataş, Özak Tekstil işçilerine yönelik patron, valilik ve jandarma şiddetine tepki gösterdi. Sendikalaşmanın anayasal hak olduğunu vurgulayan Karataş, "Novares işçileri olarak Özak Tekstil işçilerine yapılan şiddeti kınıyoruz" dedi.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERDEN ÖZAK TEKSTİL İŞÇİLERİNE SELAM
Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikasına üye olduktan sonra işten atılan Sakarya Hendek'teki 9. Organize Sanayi Bölgesindeki Burda Bebek'te Kod-49 ile işten atılan 9 kadın işçinin fabrika önündeki direnişi 13. gününde sürüyor. Aluform Pekintaş'ta çalışırken Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve 400 gündür direnen işçiler, Burda Bebek işçilerini ziyaret etti.

İşçiler, "Burda Bebek işçisi yalnız değildir", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Sendika hakkımız, söke söke alırız", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarını attı.

Eğitim-Sen Düzce Temsilcisi Fevzi İpek, "Pekintaş, Sputnik, Burda Bebek, Corning ve Özak Tekstil işçilerinin mücadelelerini destekliyoruz" dedi.

"Özak Tekstil işçisi yalnız değil" sloganının atıldığı destek ziyaretinde, direnen Özak Tekstil işçilerine de selam gönderildi.