20 Eylül 2024 Cuma

Jîna'yı andıkları için gözaltına alınan kadınların akıbeti bilinmiyor

Katledilmesinin birinci yılında Jina Mahsa Amini için düzenlenen eyleme katılan ve gözaltına alınan iki Kürt kadını Parisa Mohammadi ve Galavezh Tahmasbi ile Amini'ye dair yaptığı sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle ev baskınıyla gözaltına alınan İranlı sanatçı Hania Tevsuli'nin akıbeti bilinmiyor.

Katledilmesinin yıldönümünde Jîna Mahsa Amini için Rojhilat ve İran kentlerinde halklar sokağa döküldü. İran rejim güçlerinin silahla saldırdığı eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alın Kürt kadınlardan Parisa Mohammadi ve Galavezh Tahmasbi'nin akıbeti bilinmezken, Jîna Mahsa Amini'nin fotoğrafını paylaştığı için ev baskınıyla gözaltına alınan İranlı oyuncu Hania Tevsuli'nin nereye götürüldüğü açıklanmadı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün raporuna göre dün akşam saatlerinde Kirmanşah'lı sporcu Parisa Mohammadi, kentteki Si Metri Caddesi'nde gözaltına alınarak tutuklandı. Aynı gün Sanandajlı 39 yaşındaki ekoloji aktivisti olan dağcı Galavezh Tahmasbi de Sanandaj İstihbarat Birimine çağrıldıktan sonra tutuklandı.

İki kadın aktivistin geçtiğimiz yıl ayaklanmalar sırasında İran rejim güçlerince gözaltına alındığı ve 15 gün boyunca gözaltında tutuldukları belirtildi. Ayaklanmanın birinci yılında gözaltına alınıp tutuklanan iki kadın aktiviste dönük yapılan suçlamaların ne olduğu ve nerede tutulduklarına dair ilişkin hiçbir bilginin alınmadığı kaydedildi.