5 Ekim 2024 Cumartesi

İzmirli sanatçılar: İyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarımızı istiyoruz

Pandemi sürecinde işsiz kalan İzmirli sanatçılar, "Sayısı yüz binleri bulan insanların geçindiği bir sektörün emekçileri olan bizler; iyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarımızı istiyoruz" dedi.

... İçin Sanat İnisiyatifi ile Emek ve Demokrasi Güçleri "İzmir seslerine, ezgilerine sahip çıkıyor" diyerek basın açıklaması yaptı.  Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan sanatçılar "Sayısı yüz binleri bulan insanların geçindiği bir sektörün emekçileri olan bizler; iyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarımızı istiyoruz" dedi. 

Basın açıklamasını okuyan Müzisyen Mertcan Titiz, pandemi sücerinde yaşadıkları sorunlara değinerek, "Daha güzel bir performans sergilediğimizde belediye su faturalarımızda indirim yapmıyor ya da bizim de elektriğimiz kesilebiliyor. Çocuk okutuyoruz örneğin. Oynadığımız sahne herhangi bir nedenden kapanınca karınlarını bile doyurmakta zorlansak da evet çocuklarımız var. Özetle ister ulvi bir amaç için yapalım, ister dert anlatalım, isterse de sadece meslek olsun yaptığımız. Biz de herkes gibi yaşamak ve mesleğimizi yapmak zorundayız. Çalışmak ve üretmek zorundayız" şeklinde konuştu.

Pandemiyle birlikte sorunlarının iyice arttığını ve işsiz kaldıklarını belirten Titiz, "Çünkü sanatlarımızı icra ettiğimiz yerlerin de birçoğu bizim gibi battı. Çünkü ne işten çıkarılmamız yasaklandı ne kısa çalışma ödeneği alabildik ne de işsizlik ödeneği. Şanslı olanlarımız bir yardım kolisi almaya hak kazandık" ifadelerini kullandı. 

'MESLEK TANIMIMIZ YOK'
"Biz enstrümanını bir ikinci el mağazasına satmak zorunda kalan müzisyenler, biz sahnesi kapanmış oyuncular, yönetmenler, oyun yazarları, sahne tasarımcıları, makyözler, ışıkçılar… Biz gün doğuşunu servis araçlarında, batışını setlerde geçiren salonları kapalı sinema emekçileri, biz ressamlar, heykeltraşlar, pantomimciler, dansçılar yani bedenleriyle, yürekleriyle, zihinleriyle ürettikleriyle yaşayanlar; meslek tanımımız yok. Sosyal güvencemiz yok. Emeklilik, sağlık sigortası, kıdem tazminatı, sözleşme, toplu sözleşme hakkımız yok… İş güvencemiz yok. Lokavttan korkmuyoruz çünkü grev hakkımız bile yok" diye konuşan Titiz, üretimleri dışında başka bir maddi gelirlerinin olmadığını söyledi. 

'SOSYAL GÜVENCE İSTİYORUZ'
Titiz son olarak, "Bizim işyerimiz olan o mekan kapalı biz de işsiziz çünkü. Hayatın her alanında olup bu kadar hiçbir yerde olmamayı kabul etmiyoruz. Sayısı yüz binleri bulan insanların geçindiği bir sektörün emekçileri olan bizler; iyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarımızı istiyoruz. Yardım değil, mesleki olarak kendimizi tanımlamak ve tanınmak istiyoruz. Sigorta, sözleşme, iş güvencesi, sosyal güvence istiyoruz" dedi.