20 Eylül 2024 Cuma

İzmirli kadınlar: Çocuk istismarını aklamanıza izin vermeyeceğiz

Çocuk istismarına karşı sokağa çıkan İzmirli kadınlar, çocukların tüm haklarıyla insan onuruna yaraşır bir ortamda büyüyeceği bir ülke için mücadeleyi sürdüreceğini ve istismarın aklanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

İzmir Kadın Platformu, "Erkek, aile, cemaat, tarikat istismar ediyor; devlet koruyor. İstismarcıyı aklatmayacağız" şiarıyla çocuk istismarına karşı Konak vapur iskelesi önünde açıklama yaptı. "Çocukları karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. İstismarı aklatmayacağız" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Sibel Örtmas okudu. Çocuklara yapılan her türlü kötülüğün hesabını soracaklarını kaydeden Örtmas, çocukların mahkum edildiği bu istismar düzenini aklatmayacaklarını ifade etti.

"Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir" diyen Bakan Derya Yanık'a seslenen Örtmas, asıl siyasi olanın istismarı önleyen hiçbir adım atmamak olduğunu kaydetti.

Örtmas, başta Yanık olmak üzere yetkililere şu soruları yöneltti: "Mevcut noksan yasaların bile uygulanmıyor olması siyasi değil midir? Lanzarote sözleşmesi yani çocukların cinsel suistimal ve cinsel istismara karşı korunmasına ilişkin

Avrupa konseyi sözleşmesinin uygulanmıyor olması siyasi değil midir? Devletin açması gereken yurtları açmayıp, Eğitim Bakanlığının cemaatler ve tarikatlara yaptığı anlaşmalar sonucu çocukların, gençlerin buralara mahkum edilmesi siyasi değil midir? Sizin atandığınız bakanlığın adı dahi siyasi değil midir

Madem siyasi değil, o zaman siyasilerin cemaat ve tarikat liderleri ile boy boy neden fotoğrafı var? Madem siyasi değil bir çocuğun istismarı meşrulaştılırken neden hiçbir şey yapılmıyor?"

İstismarı yapandan, istismarı önlemeyenden, istismara yasal yaptırım uygulamayandan da hesap soracaklarının altını çizen Örtmas, "Tacize, tecavüze, istismara karşı önyargılı olmamamızı bekliyorsanız, yanılıyorsunuz Kadınlar bugün yetkilerini çocuk istismarını, tecavüzü, tacizi ve şiddeti önlemek için kullanmayan hiç bir siyasiyi unutmayacak, bilesiniz! Suçludan da suçluyu aklayandan da, suçu cezalandırmayandan hesabını soracağız. Sizin yarattığınız dine ve sizin karanlığınıza kurban edecek bir tane bile çocuk yok. Çocukların tüm haklarıyla insan onuruna yaraşır bir ortamda büyüyene dek oluşturacağımız bir ülke için sürecek mücadelemiz. İstismarı aklamanıza izin vermeyeceğiz" dedi.