22 Eylül 2024 Pazar

İzmir'deki 15-16 Haziran eyleminde kıdem tazminatı tepkisi

DİSK'in çağrısıyla Konak'ta biraraya gelen çok sayıda kişi 15-16 Haziran ruhuyla mücadelenin süreceğini kaydetti. Yetkililere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi, kıdem tazminatına yönelik yanlıştan dönülmediği takdirde sokakların işçilerin olacağı konusunda uyardı. 

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 50. yılını İzmir'de kutladı. DİSK'in çağrısıyla Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde biraraya gelen siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri sloganlarla mücadelenin süreceğini haykırdı.

İktidarın işçi düşmanı politikalarına karşı DİSK'te örgütlenme çağrısı yapılan pankartların açıldığı ve "Genel grev genel direniş" sloganının yükseldiği eylemin basın metnini DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Bugün aynı zamanda DİSK'in varoluşunun da 50. yılı olduğunu hatırlatan Sarı, 15-16 Haziran'ın anılması gereken bir tarih değil, işçi sınıfının sendikal hak ve özgürlüklerini savunma direnişi olduğunu kaydetti. 15-16 Haziran'ın tarihini hatırlatan Sarı, "15-16 Haziran, o gün iktidarda olan Adalet Partisi'nin DİSK'i ortadan kaldırma girişimine karşı DİSK'in ve DİSK üyelerinin unutulmaz cevabıdır. DİSK'i fabrikalarda engelleyemeyenler, DİSK'i baskıyla yok edemeyenler DİSK'i hileyle yok etmek için harekete geçmişti. Hükümet Sendikalar Kanunu'nda değişiklik yaparak DİSK'i fiilen ortadan kaldırmak istiyordu" dedi. 

'DİSK'İN SÖZÜ KAPALI KAPILAR ARDINDA SÖYLENEN SÖZLER DEĞİLDİR'
Getirilmek istenen bir yasa ile DİSK'in Türkiye çapında faaliyet göstermesinin engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Sarı, tüm baskılara rağmen DİSK'in yürüyüşünü sürdürdüğünü belirtti. Sarı, "DİSK olarak kıdem tazminatı konusunda bir müzakere sürecinin parçası değiliz, bu son derece hukuksuz ve eşitsiz bir süreç. DİSK her zaman her yerde sözünü söyler ve DİSK'in sözü kapalı kapılar ardında, masa başında söylenen sözler değildir. Kıdem tazminatı üreten, üretmeyen, iş arayan hatta iş aramaktan umudunu kesmiş ve yeni doğan çocuklarımızın geleceğidir. Geleceğimizi kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DİREN EMEKÇİ KARDEŞİM DİREN'
AKP iktidarına seslenen Sarı, yanlıştan dönülmediği takdirde sokakların işçilerin olacağını vurguladı. Sarı, şöyle devam etti: "Kıdem tazminatını işveren yükümlülüğü olmaktan çıkaracak, son ücret ile bağını koparacak, iş güvencesi dayanağı olmaktan çıkaracak her türlü dayatma, bir müzakerenin değil ancak mücadelenin konusu olabilir. Kıdem tazminatı sadece dünün ve bugünün değil geleceğimizin de kazanımıdır. Gençlerimizin ve çocuklarımızın emanetidir. Buradaki asıl amaç Kamusal Emeklilik Sistemini (KES) kaldırmak, ne olduğu belli olmayan TES ve BES'i bize dayatmaktadırlar. Buradan çağrı yapıyoruz 'şimdi değilse ne zaman?', 'haydi o zaman genel grev, genel direniş' deme zamanıdır. 100 yıllık mücadelemiz olan kıdem tazminatını kaldırmaya AKP'nin kıdemi yetmez. Diren emekçi kardeşim diren. 15-16 Haziranı unutma, yolundan şaşma. Hala görüyoruz ki, üretici güçlerin direnişi 15-16 Haziran, bugün de yolumuza ışık tutuyor."