19 Eylül 2024 Perşembe

İzmir'de yangın söndürme çalışmaları sürüyor

İzmir'de çıkan yangın hala söndürülemedi. İki gün önce başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangınlarına müdahale yetersiz kaldı. 

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Karatepe mevkisinde çıkan orman yangını söndürme   çalışmaları sürüyor. 15 Ağustos akşamı çıkan yangının ardından dün sabah saatlerinde ikinci bir yangın daha çıktı.

Örnekköy'de yangın evlere ve TOKİ konutlarına sıçradı. Mustafa Kemal mahallesinde de alevlerin apartmanlara yaklaşması nedeniyle bölgedeki insanlar tahliye edildi.

Kentteki yangına müdahale edilemezken farklı yangınlar da başladı.

BAYINDIR VE TİRE'DE  DE YANGIN
İzmir'in Bayındır ve Tire ilçelerinde yangın çıktı.  İki ilçede de rüzgarın etkili olması nedeniyle yangınlar büyüdü, yerleşim yerlerine dayandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı can kaybının olmadığını iddia ederken 16 evin yandığını, 87 evin ve 44 işyerinin de tahliye edildiğini söyledi. Yumaklı, yangında yaşamını yitiren hayvanlara ilişkin ise tek kelime etmedi.

TUGAY: MÜDAHALE YETERSİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da Halk TV ve Habertürk TV'ye bağlanarak bölgedeki son durumu aktardı. Tugay, "Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın sürüyor. Rüzgar hızlanıyor. Farklı noktalardan yeni yeni yangınlar da başlıyor. Şimdi gündüz yanan mahallelerde durum kontrol altında. Beklenmedik bir şey olmazsa tehlike olmayacak gibi ama risk olduğu için binalar boşaltıldı. Karadan erişilebilen alanları söndürmek için İzmir ekipleri sahadalar ancak araçlarla erişilemeyen alanlarda, bugün gündüz boyunca etkili çalışma olmadı ve bu iş büyüdü. Biz sorduğumuzda rüzgar var dendi, başka yerlerde yangın var dendi. Şu anda yaşadığımız sorun göz göre göre geldi" dedi.

Havadan müdahalenin yetersiz olduğuna dikkati çeken Tugay, "Gerçekten zorlu hava şartları vardı. Rüzgar ve yoğun duman aynı zamanda görüşü engelliyordu bölgede. Yoğun duman havadan dökülen suyun doğru noktaya ulaşmasına da engel oluyordu. Bunlar gerçek ama havadan müdahale çok yeterli olmadı açıkçası" diye belirtti.

Tugay, "600'e yakın personel, ilçe belediyelerinin desteği ile 30'un üzerinde yangın söndürme aracı ile bölgedeyiz. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor" dedi.

Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçrayan İzmir'deki yangınlar kuvvetli rüzgârın etkisiyle büyüdü. Yangının nedeni henüz bilinmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yangın nedeniyle bazı yolların kapatıldığını duyurdu.

DUMANLAR ÜÇKUYULAR VAPUR İSKELESİ'NE ULAŞTI
İzmir Şehir Hastanesi, bölgede toplu konutların bulunduğu yerleşim yerleri ve ağaçlık alanın yakınında süren yangının dumanları Üçkuyular vapur iskelesine kadar ulaştı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER YÜKSELDİ
Öte yandan sosyal medya hesaplarında da yapılan paylaşımlarda müdahalenin yetersiz olduğuna dair tepkiler yükseliyor.