4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de polisin işkencesine ve cinsel tacizine maruz kalan ÖGK'lı Çelikbaş: Direneceğiz

Boğaziçi direnişiyle dayanışmak için İzmir'de düzenlenen eyleme yönelik polis saldırısında işkenceye, cinsel tacize maruz kalan ve baygınlık geçiren ÖGK üyesi İrem Çelikbaş, "Amaçları yıldırmak. Vazgeçmeyeceğiz; direnişi de mücadeleyi de yükselteceğiz" dedi.

İzmir'de Boğaziçi direnişiyle dayanışmak için yapılmak istenen açıklamaya yönelik polis saldırısında çok sayıda kişi işkence gördü.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılacak açıklama öncesi gerçekleşen polis saldırısı ve işkencesinin yanı sıra eylemcilerin direnişi ve cüretine tanık olduk.

ALSANCAK, DİRENİŞE TANIKLIK ETTİ
Ara sokaklardan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ni saran biber gazı arasında yükselen, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları Gezi direnişini hatırlattı. Dayanışma eylemine pervasızca ve gözü dönmüşcesine saldıran polis, ne yapsa da eylemcilerin direnişini kıramadı.

Bu isimlerden biri de Özgür Genç Kadınlar (ÖGK) üyesi İrem Çelikbaş. ÖGK, üyeleri Çelikbaş'ın gördüğü işkenceyi resmi Twitter hesabından paylaştığı video ile duyurdu. Görüntülerde, saldırı sırasında yere fırlatılan Çelikbaş, ters kelepçe işkencesine, cinsel tacize maruz kalıyor; yürürken baygınlık geçirdiğinde de sürüklenerek araca götürülüyor.

'YÜZÜMÜZE BİBER GAZI SIKTILAR'
ETHA'ya konuşan ÖGK üyesi İrem Çelikbaş, "Ara sokaklardan sloganlarla caddeye çıkıyorduk, daha eylem alanına gelmeden yakın mesafeden plastik mermi ve yüzümüze biber gazı sıktılar. O esnada birçok arkadaşım da işkenceyle gözaltına alındı" dedi.

'DİZLERİMİN ÜZERİNE DÜŞTÜM, DİZLERİME TEKME ATTILAR'
Çok sayıda kişinin nefes alamadığı için fenalık geçirdiğini, ancak polisin buna rağmen saldırmaya devam ettiğini anlatan Çelikbaş, "Polis kapüşonumdan tutup beni yere fırlattı. Ayağıma çelme taktı, dizlerimin üzerine düştüm. Bu sefer de gelip dizlerime tekme attılar yere düşürmek için" ifadelerini kullandı.

'SÜREKLİ CİNSEL TACİZDE BULUNDULAR'
Polisler tarafından hedef gösterildiğine dikkat çeken Çelikbaş, polislerin kendisini gözaltına alırken ve sonrasında maruz kaldığı işkenceyi, cinsel tacizi şu sözlerle aktardı: "Sırtımı açtı polis, yere düştüm. Bacak aramdan, pantolonumdan tutarak kaldırmaya çalıştılar. Sürekli cinsel bölgeme dokundular. Yerden kaldıramadılar. Bu esnada iki kez elime tekme atar gibi bastılar, üçüncüde çekmeseydim kırılabilirdi. Saçlarımdan çekerek aldılar, ama bu esnada da defalarca kafamı kaldırıma çarptılar. Çok sayıda kişi tepki gösterdi işkenceye ama dinlemediler. Direnmeme rağmen ters kelepçe yaptılar. Demir kelepçeydi sonuna kadar sıktılar, bileklerimi hareket ettiremedim. Elim ve bileğim morardı ve kaskatı kesildi."

'ARAÇTA, TERS KELEPÇELİ İŞKENCEYE MARUZ KALDIK'
Ayağa kaldırdıktan sonra gözaltı aracına götürülürken slogan atan ve baygınlık geçiren Çelikbaş, "Sürüklenerek araca bindirildim. Yarım saat boyunca ters kelepçeli halde araç içinde darp edildik, yüzümüze ve bacaklarımıza, ense kökümüze tekme attılar. Vücudum morluklar içinde, doktor parmağıma atel (destekleyici) taktı" dedi.

'SAĞLIK KONTROLÜ SONRASINDA İŞKENCE YAPTILAR'
İşkencenin sağlık kontrolü sonrasında da devam ettiğinin altını çizen Çelikbaş, "Kolumda morluk vardı ve çok acıyordu, hareket ettiremiyordum. Kadın polis sağlık kontrolü sonrasında, kolumdaki morluğun üzerini sıkarak sürükledi. Yapmamasını söyledikten sonra, tekrar sıktı kolumu. Dengemi kaybettim yere düştüm, yerde sürekli tekmelerle saldırdılar. Daha sonra saçımdan sürükleyerek ayağa kaldırdı ve otobüsün içine fırlattı. İşkenceye maruz kaldığımı gören araçtaki arkadaşlar slogan atıp tepki gösterince, gözaltı aracındaki çevik kuvvet polislerinin işkencesine maruz kaldık" ifadelerini kullandı.

'YILMAYACAĞIZ, MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
İşkenceyle gözaltına alındıktan sonra bırakılan ÖGK üyesi İrem Çelikbaş, direnişi sürdüreceklerinin altını çizdi. Gözaltı, tutuklama ya da işkencenin kendilerini mücadeleden alıkoyamayacağını vurgulayan Çelikbaş, şöyle devam etti: "Çünkü haklıyız. Kayyum rektöre karşı direndik, AKP faşizmine karşı direndik, direniyoruz. En demokratik hakkımızı kullanmak istedik işkenceye uğradık. Biliyoruz ki bu işkenceler, gözaltılar yıldırmak amaçlı. Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Direnmek onurdur. Direnmekten de mücadeleden de vazgeçmeyeceğiz."