4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de 'Onlar gibi yaşayacağız' şiarıyla ölümsüzler anıldı

ESP ve SGDF, "Onlar gibi yaşayacağız" şiarıyla İzmir'de ölümsüzleri andı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), "Onlar gibi yaşayacağız" şiarıyla ESP İzmir il binasında ölümsüzleri andı.

Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimiyle devam etti. Ardından ESP adına konuşma yapıldı. Sözlerine Kasım ayının şehitler ayı olarak benimsenmesinin bir anlamı olduğunu vurgulayarak başlayan ESP temsilcisi, devrim iddiasını pratiğe dökme yolunda henüz ilk adımlar atılırken 4 Kasım 1994 yılında Erdal Balcı "Faşizmin kurşunlarına hedef oldu. Bu, mücadelenin her adımının gerçek bir sınıf savaşı olduğunun ve bu yolda şehit düşmenin mücadeleye ne kadar içkin olduğunun ispatıdır" dedi.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen tüm devrimcilerin sahiplenilmesinin önemine dikkat çekilen konuşmada, "Kasım ayı boyunca yüzümüzü şehitlere, onların mücadele yaşamlarına, hatıralarına, dolaştıkları sokaklara, eşlerine, dostlarına, ailelerine dönüyoruz. Tüm bunlar, elbette ki yalnızca onları hatırlamaya veya yadetmeye indirgenmeyecek bir faaliyet anlamını taşıyor. İşte, bugünkü anmada olduğu gibi, aslında gündelik yaşamın tüm 'dünyevi' dinamiklerinden sıyrılarak yakaladığımız bu gibi anlarda, tıpkı bizler gibi mücadelenin inişli çıkışlı dönemeçlerinden sınanarak geçmiş yoldaşlarımızın yaşamlarına odaklanma, onların deneyimlerine tutunma ve herşeyden de önemlisi, onların hikayelerinden bugüne dair anahtarlar çıkarma fırsatını yakalamış oluyoruz. Bu anlamda Kasım bizler için kişisel ve kolektif olarak verdiğimiz bir hesaplaşma, arınma ve yenilenmeyi ifade ediyor" diye belirtildi.

Benzer veya tamamen farklı koşullardaki devrimci yaşamların her biri açısından özgün yanlarıyla varetmeleriyle ayrışan, ancak örgütlü mücadelede ve devrimci adanmışlıkta birleşen şehitlerle güncel ve dinamik bir bağ kurmanın bugünü kazanmak bakımından önemine vurgu yapılan konuşmada "Onlarla böylesi bir özdeşlik kurmak, değerlerine sahip çıkmanın en önemli ölçütlerin başında geliyor. Ancak Kasım ayı, bir başka güncel görevimizi de vurgulamış oluyor. Slayt gösterisinde gördüğümüz yüzler ve daha nicelerini katledenlerle kapanmamış bir hesabımız var. Bu hesabı kapatmak, tıpkı Suruç şehitlerimizi anarken dile getirdiğimiz gibi, onların yaşamlarını yatırdıkları ideallerini, devrim ve sosyalizm düşünü gerçekleştirmekten geçiyor" diye kaydetti.

Ardından SGDF adına yapılan konuşmada, "Birlik devrimi çalışmaları yürüten Erdal yoldaşın bir üst geçitte ölümsüzleşmesi ve bayrağı eline alması son olarak da Zilan yoldaş da simgeleşmiştir" denildi.

Konuşmada "Bizler bugün Kasım ayında veya mücadele bakımından onların ayak izlerine basmak onların hayatlarına bakmak bugün veya Kasım ayı bakımından değerlidir" diye belirtildi.

Ölümsüzlerin gençlik için bir fener olduğu vurgulanan konuşmada, "Dönem bakımından bize düşen görev ise onlardan boşalan yerleri doldurmak ve bir adım öne çıkmak olmalıdır. Bu bakımından tüm yoldaşların önünde saygı ile eğiliyorum ve onlara olan devrim ve sosyalizm sözünü yeniliyorum" ifadeleri kullanıldı.

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar ölümsüzlerden Ahmet Metin Koyuncu, Hüseyin Kayacı, Baran Serhat, Medine Özmez, Fırat Şeran, Özgür Evrim Göçen, Şengül Boran, Ozan Sökmen, Ayşe Deniz Karacagil ile ilgili anılarını aktardılar.

Anma ölümsüzlerin sevdiği ezgilerin söylenmesiyle sona erdi.