22 Ekim 2024 Salı

İzmir'de 'kamu sağlık sistemi' için eylem

Yıllardır sağlıkta dönüşüm programına karşı uyardıklarını belirten İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "yenidoğan çetesi"nin bebek katliamının sağlığın ticarete dönüşmesinin ölüm getirdiğinin örneği olduğu belirtildi. Eylemde, "Herkese eşit ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetinin kamu eliyle sunulması sağlanmalıdır. Beklemeden, oyalanmadan. Hemen, şimdi" denildi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla, bebekleri katleden "yenidoğan çetesi" ve iktidarın sağlıkta dönüşüm programı protesto edildi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Sağlıkta özelleştirmenin son kurbanları: Bebekler... Kamu sağlık sistemi hemen şimdi" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda kişi katıldı. 

'ÇÖKEN SAĞLIK SİSTEMİDİR VE SORUMLULARI BELLİDİR'
Basın metnini okuyan Seha Yüksel, yaşanan bebek katliamının hekimlik değerleri bir yana insanlık değerleri ile de bağdaşmadığını söyledi. Yüksel, "Meslek etik kurallarını ihlal ederek hekimlik mesleğinin saygınlığına, onuruna, kutsallığına leke sürenler ve sağlık çalışanlarına ilişkin güven duygusunu zedeleyenler, bebeklerin ölümüne neden olan ve halkın sağlığını riske atanlar hak ettikleri cezaları almalıdır. Kamu yöneticilerinin sistemin yarattığı bu kara tabloyu, işini hakkıyla yapan hekim ve sağlık çalışanlarına yükleyerek, suçu üstlerinden atma çabaları gerçeğin üstünü örtme gayretinden öte değildir. Gerçek, sağlıkta dönüşüm programının halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisidir. Gerçek, koruyucu sağlık hizmetlerinin yok sayılmasıdır. Gerçek, aşı bulamamak, ilacı parasız alamamaktır. Gerçek, çöken bir sağlık sistemidir ve bunun sorumluları bellidir" dedi. 

'İNSANLIK DEĞERLERİNİN AYAKLAR ALTINA ALAN POLİTİKALAR TERK EDİLMELİ'
Sağlıkta Dönüşüm Programına karşı defalarca uyardıklarını hatırlatan Yüksel, "Sağlık hizmetini sıradanlaştıran, niteliğe değil niceliğe önem veren, hastaneleri ticarethane ve hastaları müşteri haline getiren, sağlığı piyasa kurallarına teslim eden Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık sistemimizi çökertmiştir. Halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren, ülke kaynaklarının bir avuç insanın çıkarına boşa harcanmasına yol açan ve bu son olayda gördüğümüz gibi insanlık değerlerinin ayaklar altına alınmasına neden olan politikalar bir an önce terk edilmelidir" ifadelerini kullandı. 

'SAĞLIKTA TİCARET ÖLÜM GETİRİYOR'
Sağlıkta ticaretin ölüm getirdiğini, kar odaklı bu yönetim anlayışının can yakmaya devam edeceğini belirten Yüksel, "Herkese eşit ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetinin kamu eliyle sunulması sağlanmalıdır. Beklemeden, oyalanmadan. Hemen, şimdi" dedi. 

Eylem, sloganlarla sona erdi.