21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de işçiler 'adil bir emeklilik' talebiyle eylem yaptı

İzmir'de işçi ve emekçiler, "2000 sonrası SGK'liler için adalet" talebiyle eylem yaptı, "Mezarda emekli olmayacağız" dedi.

Emeklilikte adalet isteyen işçi ve emekçiler, "2000 sonrası SGK'liler için adalet" talebiyle Çiğli Belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi.

"Mezarda emekli olmayacağız", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarının atıldığı eylemde, basın metnini okuyan Erkan Helvacı, EYT'lilerin uzun mücadelesi sonucu yasa düzenlemesinin Meclis gündemine geldiğini hatırlattı. Yasa tasarısında taleplerinin tam olarak karşılanmadığını kaydeden Helvacı, yasayı tarih ile sınırlandırmanın büyük bir mağduriyet yarattığını söyledi. Helvacı, "8.9.1999 tarihini bir günle kaçıran işçi 17 sene daha bekliyecek ki emekli olsun. Bu akla mantığa vicdana sığar mı? Birçok işçi arkadaşımız prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş sınırlandırması yüzünden emekli olamıyor. Zaten fabrikalarda gece gündüz çalışıp yıpranmaktayız. 65 yaşına kadar beklemek ya da çalışmak mümkün mü" dedi.

İşçilerin ücreti eline geçmeden sigorta priminin kesildiğini, ancak patronlara işçi ve emekçilerin ödediği vergilerden sigorta prim teşviki verildiğini kaydeden Helvacı, "Bizler ne çift dikiş ücret istiyoruz ne de kıyak emeklilik. İnsanca bir yaşam, adil bir emeklilik hepimizin hakkı. Emeklilik sisteminde adalet istiyoruz. Mezarda emekli olmak istemiyoruz. Kayıt dışı çalışmaya son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.