2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de hasta tutsak Ramazan Taş için eylem

Bu hafta hasta tutsak Ramazan Taş için açıklama yapan İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Taş'ın ailesinin aktardığı bilgilere göre tutsaklara bir şey olması taktirde sorumlunun hapishane yönetimi olduğunu belirtti. Komisyon, hasta tutsakların derhal tahliyesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Bu haftanın eylemi 1995 doğumlu hasta tutsak Ramazan Taş için düzenlendi.

Basın metnini okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemile Karakaya, Taş'ın Buca Kırıklar F1'de kaldığını belirtti. Taş'ın hapishane öncesi değişik yerlerde birçok ameliyatlar geçirdiğini belirten Karakaya, "Mardin Nusaybinli olan Ramazan Taş, küçükken üzerine çay döküldüğü için tedavi görmüş ve ameliyat olmuştur. Ameliyat sonrası eve getirilmiş ama tekrar sancıları artınca Mardin'de hastaneye götürülmüş orası da Diyarbakır'a sevk etmiştir. Diyarbakır'da acil ameliyata alınmış ve bağırsağından 43 cm kesilmiştir. Daha sonra ailesi ile birlikte İzmir'e yerleşmişler. Burada iken 2016 Ağustos ayında tutuklanmıştır. Hapishanede iken Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde 2 kez idrar yollarından ameliyat olmuştur" dedi.

'BİZE BİRŞEY OLURSA SORUMLUSU HAPİSHANE YÖNETİMİ'
Taş'ın 2019 yılında 18 yıla hüküm giydiğini ve 4 yıl 8 aydır hapiste olduğuna dikkat çeken Karakaya, şöyle devam etti: "Bel fıtığı, idrar yolları rahatsızlıkları, burun kırığı ve omurgasında bombe vardır. Ailesinden aldığımız son bilgilere göre idarenin sorumsuz davrandığı, yürüyemediği, tedaviye götürülmediğini, ilaçların bile zor verildiğini, politik mahpus oldukları için zorluk ve sıkıntı yaşattıklarını söylemektedir. Ayrıca Covid-19'a yönelik herhangi bir şey yapılmadığını, eğer kendilerine bir şey olursa sorumlusunun hapishane yönetimi olacağını söylemektedir.

"Biz insan hakları savunucuları, yetkililerin, politik mahpuslara uygulanan bu olumsuz yaklaşımları durdurmasını ve insan onuruna uygun bir şekilde yaklaşılmasını istiyoruz. Özellikle hasta mahpusların tedaviye ve ilaca ulaşmasının gerekçesiz, sağlanmasını bekliyoruz. Hapishanelerde ölümler olmasın."