4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de hasta tutsak Ali Tetik için adalet istendi

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu hafta 6 yıldır tutsak olan 62 yaşındaki Ali Tetik için açıklama yaptı. Açıklamada, sağlık sorunları gittikçe artan Tetik'in bir an önce tahliye edilmesi gerektiği kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu hafta yaptığı açıklamada, ağır hasta tutsak Ali Tetik'in durumuna dikkat çekti. 

Konak'ta bulunan şube binasında düzenlenen açıklamanın metnin İHD İzmir Şube Sekreteri Ali Çiçek okudu. Çiçek, Ali Tetik'in 2015 Kasım ayında "öz yönetim" dosyasından belediye başkanları ve yöneticileri ile tutuklandığını ve 15 yıl hüküm aldığını kaydetti. 

'AİLESİNE YAKIN BİR YERE SEVK EDİLMELİ'
6 yıldır hapishanede olan Tetik'in şu an 62 yaşında olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Hakkari, Van Hapishanelerinde kalmış şu an İzmir/ Aliağa/ Şakran T Tipi 2 Nolu hapishanesindedir. Buraya istemi dışında gönderilmiştir. Ailesinden uzak bir yerde bulunduğu için doğru düzgün görüşememektedir. Defalarca aileye yakın bir yere gitmek için sevk dilekçeleri yazmış ama kabul edilmemiştir. Ailesinin bildirdiğine göre en son Eylül 2020'de Hakkaride kapalı görüş yapabilmişler. Bu durum onda psikolojik sıkıntılar yaratmaktadır. Bundan dolayı bir an önce ailesine yakın bir yere sevkinin yapılması gerekmektedir" dedi. 

'BİN AN ÖNCE TAHLİYE EDİLMELİ'
2020 Eylüldeki kapalı görüşte oğlunun babasının durumunun ciddi anlamda kötü olduğunu, aşırı zayıfladığını, bundan kaynaklı, yaşı ve hastalıkları nedeniyle tansiyonunun yükseldiğini ve bahçe avlusunda kafa üstü yere düşüp alnının yarıldığını, hastaneye götürülmediği ve dikiş atılmadığı, pandemi gerekçelendirilerek yarasıyla kaldığını öğrendiğini, söylediğini aktaran Çiçek, şöyle devam etti: "62 yaşındaki Ali Tetik'in kalp yetmezliği, prostat kanseri, böbreklerde kitle, gizli şeker, yüksek tansiyon, bel fıtığı, gastrit gibi hastalıkları vardır. Hapishane koşullarının ağırlığı, pandemi, tedaviye götürülmeme gibi nedenler Ali Tetik'in hastalıklarının daha da derinleşmesine ve kronikleşmesine neden olacaktır. Yaşı dikkate alındığında, tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmesi gerekmektedir."