4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de esnaftan sivil itaatsizlik eylemi

İtalya'da korona virüsü önlemlerine karşı işletmecilerin başlattığı sivil itaatsizlik eyleminden "#ioapro'nun (ben açıyorum) esinlenen İzmirli restoran sahibi, işletmesini 1 Mart itibariyle açacağını duyurdu.

Pandemi gerekçesiyle kapatılan kafe-bar-restoran sahipleri büyük borç yükünün altına girerken, devletin önlem almamasına tepki göstermeye devam ediyor. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere çok sayıda kentte eylemler yapan küçük esnafın, kafe-bar-restoranların açılması, vergilerden muaf tutulmaları, çalışanlara asgari ücret seviyesinde ödeme yapılması, kredilerin ertelenmesi vb. yönündeki taleplerine devlet kulaklarını kapatmış durumda.

Taleplerine karşılık bulamayan kafe-bar-restoran sahipleri İtalya'da 15 Ocak itibariyle #ioapro (ben açıyorum) eylemi başlatırken, benzer bir eylem İzmirli bir restoran sahibinden geldi.

'YAKINDA KAYBEDECEK BİR ŞEYİMİZ KALMAYACAK'
İzmir'in Karşıyaka İlçesi Mavişehir'de faaliyet gösteren Girit Adası Et ve Balık Evi adlı işletme, "kısıtlamaların nedensiz ve haksız şekilde yürütüldüğü"ne dikkat çekerek 1 Mart'ta hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu.

HES kodu ve masa sınırlamasıyla müşteri kabul edileceği bilgisini paylaşan restoran işletmecileri, diğer meslektaşlarını da İtalya'da başlatılan bu barışçıl sivil itaatsizlik eylemine katılmaya davet etti. Mesajda, "Unutmayalım, yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak" ifadelerine yer verildi.

'VERİLEN DESTEKLER YETERSİZ'
Gazeteduvar'a konuşan restoran sahibi Hakan Özgüler, Geçen yıl mart ayında başlayan kapanma sürecinden itibaren ciddi sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti, "İlk üç ay sıkıntılı geçti ve hiç faaliyet gösteremedik. Paket servis ile dengelemeye çalıştık. 1 Haziran'dan sonra müşteri profilimiz de yazlık bölgelere kaydı. Bu süreçte belirsizlik hakimdi. Kiralarla ilgili bir destek yoktu zaten, sonrasında verilen destekler de çok yetersizdi. Tek olumlu olan kısa çalışma ödeneği idi. Çalışan kadromuzu koruma adına yararlı oldu. Kendimiz de üzerine ilave yaparak personelimizi koruduk" dedi.

'İFLASLAR ARTTI'
Pandemiden önce de alkole yapılan aşırı zamlar nedeniyle işlerinin azaldığını ifade eden Özgüler, Kasım ayında gelen yeni yasaklarla yaşadıkları belirsizliğin arttığına işaret ederek şunları söyledi: "Biz kışın iş yaparız daha çok. Kasım ayında yeniden belirsiz bir sürece girildi. Çok kötü durumdayız. Herkes araba, ev satıyor. İflas edenler var. Şu an izin verseler yüzde 25 açamayacak durumdadır. Tedarikçilere olan borçlarından dolayı herkes icralık. Mülk sahipleri ile kiracı olanlar karşı karşıya geldi."

Özgüler, 1 Mart'ta hizmete başlayacaklarını duyurmalarının ardından esnaftan bekledikleri desteği bulamadıklarını da sözlerine ekledi.