4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de Boğaziçi direnişi: Bu ablukayı dağıtacağız

Boğaziçi direnişiyle dayanışmak için Alsancak'ta yapılacak açıklamaya polis saldırdı. Çok  sayıda kişi darp edilerek gözaltına alınırken, kitle Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ni polis işkencesine rağmen terk etmedi. Gündoğdu Meydanı'nda biraraya gelen kitle, "Bu ablukayı dağıtacağız" dedi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Üniversite Dayanışması, gözaltı ve tutuklamalara karşı Alsancak'ta yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı ancak tüm engellemelere rağmen direniş de  sürdü, basın açıklaması da yapıldı.

KİTLENİN BULUŞMASI ENGELLENEMEYE ÇALIŞILDI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, HDP PM üyelerinin de katılımıyla, "Aşağıya bakmıyoruz" pankartı açıldı. Açıklamanın yapılacağı Türkan Saylan Kültür Merkezi önü polis barikatıyla kapatıldı. Bunun üzerine, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla, bir araya gelmek isteyen kitleye kitleye polis biber gazı ve plastik mermiler ile saldırdı. Polis saldırısı, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla yanıtlandı. 

ÇOK SAYIDA KİŞİ DARP EDİLDİ
Çok sayıda kişi polis tarafından darp edilerek gözaltına alınırken, telefonlardan çekim yapanlar da polis tarafından engellenmek istendi. Koridor oluşturan polis, gözaltına alınanları işkence ile araca bindirdi. 

KIBRIS ŞEHİTLERİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRİLDİ
Polis saldırısına rağmen, Alsancak'ın ara sokaklarında toplanmalar sürerken, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde de kitle sloganlarla direnişe devam ediyor. 

GÜNDOĞDU MEYDANI'NDA SALDIRIYA RAĞMEN KİTLE DAĞILMADI
Öte yandan Gündoğdu Meydanı'nda da çok sayıda kişi toplandı. Sık sık "Kahrolsun AKP diktatörlüğü" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atan kitle polis saldırısına rağmen dağılmadı. 

TEPKİ VERENLER DE DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI
Polis saldırısında yaralananlar oldu. Bunun üzerine sosyal medyada Gezi'yi hatırlatan, "Alsancak'ta oturanlar kapınızı açın" çağrısı yapıldı. Polisin işkencesine tepki gösteren halka saldıran polis, tepki verenleri de darp ederek gözaltına aldı. 

GÜNDOĞDU'DA AÇIKLAMA: BU ABLUKAYI DAĞITACAĞIZ
Saldırı ve tüm engellemelere rağmen çok sayıda kişi Gündoğdu Meydanı'nda buluştu ve açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarın mücadele eden ve herkese "terörist" damgası vurmaya çalıştığına dikkat çekildi.Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum atanan Melih Bulu'yu protesto edenlerin sosyal medyada hedef gösterilerek linç edildiği hatırlatılan açıklamada, "Bunun yalnızca bir yönetme beceriksizliğinden değil çatırdayan düzenin belirtileri olduğunun farkındayız. Bugün gençlerin, kadınların, LGBTİ+ bireylerin, işçilerin, emekçilerin; havasını, suyunu, toprağını savunan köylülerin baş eğmemesi ile bu kayyumlar düzenini yıkacağız" dedi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Karşılarında korkup dağılmayacak, aksine birbirimize güç vermeye, omuz vermeye devam edeceğiz. Üniversitelerimizin kapılarına da arkadaşlarımızın bileklerine de takılan kelepçeleri söküp atacağız. Kayyum rektörleriniz de, işkenceci polisleriniz de, gerici AKP iktidarı da gidecek. Biz kazanacağız. Bu ablukayı dağıtacağız.