24 Kasım 2024 Pazar

İzmir'de bir motokurye iş cinayetinde yaşamını yitirdi

İzmir'de Okan Çakmak isimli motokurye iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Çakmak için basın açıklaması düzenleyen arkadaşları, "Hayatlarımızı tüketen bu insanlık-dışı çalışma koşullarını, kölelik kuşatmasını ancak dayanışarak, örgütlenerek, birlikte mücadele ederek parçalayabiliriz" dedi.

İzmir'in Buca ilçesinde geçen cumartesi günü (21 Ekim) sipariş götürdüğü esnada yaptığı kaza sonucu hastaneye kaldırılan ve bugün ise yaşamını yitirdiği öğrenilen 22 yaşındaki Okan Çakmak için meslektaşları basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Gar önünde gerçekleştirilen açıklamada "Sipariş mi? Canımız mı? Motokurye işçileri köle değildir" pankartı taşınırken sık sık, "İş kazası değil bu bir cinayet", "Kuryeler ölmek istemiyor" sloganları atıldı.

Motokurye işçileri adına açıklamayı okuyan Servet Anlar, farklı şehirlerde peşi sıra gerçekleşen motokuryelerle ilgili iş cinayetlerini lanetlediklerini belirterek kuryelerin içinde bulunduğu denetimsiz çalışma koşullarına dikkat çekti.

Anlar, "İzmir Karabağlar'da bir kurye emekçisi gece 4'te, mesainin kör karanlığında üzerine süren araca çıkıştığı için serseriler tarafından takip edilerek, sokak ortasında hunharca katledildi. Yine şehrimizde bir meslektaşımız müşterinin yemek siparişini geciktirdiği iddiasıyla saldırıya uğradı, başına demir sopayla vurulan kardeşimiz komaya girdi. İstanbul'da genç bir kardeşimiz belediye otobüsü tarafından fark edilmedi, ağır bir trafik kazasında can verdi. Ağır yaralanan ve iş cinayetlerde kaybettiğimiz kurye kardeşlerimiz 20'li yaşlarında, şirketlerin 'hızlı teslimat' baskısının kurbanıdırlar" ifadelerini kullandı.

Bu iş cinayetlerinin açgözlü şirketlerin emekçileri mahkum ettiği kölece çalışma koşullarının sonucu olduğunu vurgulayan Anlar, sadece 2022 yılında 58 motokuryenin iş cinayetinde katledildiğini hatırlattı.

"Bu trajedinin can yakıcı bir diğer yanı ise katledilen kuryelerin yarısından fazlası 20'li yaşlarda olmasıdır. Motokuryeler, hayatlarının baharında sermayenin arsızlığının bedelini canlarıyla ödemektedirler" diyen Anlar, esnaf-kurye sisteminin maruz kalınan koşulları daha da ağırlaştırdığını vurguladı.

"Çok sipariş teslim edenin, daha fazla para kazandığı, zamana karşı verilen bu geçinme yarışında kuryeler alabildiğine güvencesiz ve yoğun çalışmaktadırlar. Yasal haftalık çalışmanın 45 saat olduğu ülkemizde, kuryeler günde 15-16 saat motor tepesinde üç kuruşa sipariş yetiştirmek için bitap düşmektedirler" diyen Anlar, kölelik koşullarını andıran bu düzende patronların maddi-manevi tüm sorumluluğu emekçilerin omuzlarına yıktığını kaydetti.

Mevcut düzen değişmedikçe ihlaller, saldırılar ve emekçi ölümlerinin artarak devam edeceğini bildiklerini vurgulayan Anlar, şöyle devam etti: "Sermayenin bu açıktan saldırısına karşı koymak bizim elimizdedir. Hayatlarımızı tüketen bu insanlık-dışı çalışma koşullarını, kölelik kuşatmasını ancak dayanışarak, örgütlenerek, birlikte mücadele ederek parçalayabiliriz. Motokurye emekçilerinin yaşadığı sorunlar gün gibi ortada, alınacak acil önemler bellidir. Bir kez daha yineliyoruz: Hız baskısı son bulmalı, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri artırmalı, iş kanunu ihlal eden uzun mesailer kaldırılmalı, şirketler kuryelerini saldırılara karşı korumalıdır."