19 Eylül 2024 Perşembe

İzmir'de 1 Mayıs yürüyüşü başladı

İzmir'de 1 Mayıs kutlamaları 4 koldan yapılan yürüyüşlerle başladı. İşçilerin taleplerini haykırdığı yürüyüşte polis, "Tek adam rejimine hayır" pankartının indirilmesini istedi.
DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve Türk-İş, 1 Mayıs yürüyüşüne başladı.
 
DİSK ve KESK Konak'ta, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EMEP ve HDP Cumhuriyet Meydanı'nda, CHP Konak Pier önünde ve Türk-İş Alsancak liman girişinde toplanmaya başladı. Yürüyüş güzergahlarından itibaren miting alanına kadar olan bölge polis ablukasına alındı.
 
2017 yılına direnişleri ile damgasını vuran saya işçileri de Deri, Tekstil, Kundura İşçileri Derneği korteji ile alandaki yerini aldı. Ayrıca Dersimspor ve Göztepespor taraftar grupları da kortej oluşturdu.
 
Toplanma noktalarında Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekmeye başlayan işçi ve emekçiler, "OHAL, kayyum kaybedecek biz kazanacağız", "Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin, hemen şimdi barış", "Zulme karşı diz çökmeyeceğiz", "Bijî 1 Gulan", "Soma'yı unutma unutturma", "İş cinayetlerine, güvencesiz çalışmaya, savaşa hayır", "Kadın emeği yaşamı özgürleştirecek" pankartlarının yanı sıra "Tek adam rejimine hayır" pankartları taşıdı. "Kadro dediniz hakkımızı yediniz", "İşçiyiz birleşince güçlüyüz", "Emekçiler değil saraydakiler korkuyor", "Yaşasın sınıf dayanışması" ve "1 Mayıs'tan 24 Haziran'a" dövizleri ile de işçi ve emekçiler mesajlarını verdi. Polis "Tek adam rejimine hayır" pankartlarını alana almayacağını ve yasaklı olduğunu kurumlara iletti.
 
Ege Üniversitesi'ndeki işlerinden "Güvenlik soruşturması" gerekçesiyle atılan ve 22 gündür Ege Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan işçiler de DİSK kortejinde kendi pankartları ile yer aldı.
 
1 Mayıs şarkısının yankılandığı alana doğru işçiler dört koldan yürüyüşe geçti. İşçiler hep birlikte "Yaşasın 1 Mayıs", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Halkın adamı Demirtaş'a özgürlük", "Seni başkan yaptırmayacağız" sloganlarının yanı sıra davul, zurna, erbaneler çalarak şarkılar eşliğinde meydana doğru yürüyüşünü sürdürüyor.
 
İzmir'deki kutlamalarda kadınların katılımının yoğun olduğu gözlenirken, kadınlar "Kadın yaşam özgürlük" sloganları attı. Kadınlar taleplerini "Nüfusun yarısıyız istihdamın dışındayız", "Görünmeyen emek sesini yükselt" ve "Erkek egemen devlet de, iş de eş de istemiyoruz" dövizlerinin yanında "Kadınız sevgi ve barıştan yanayız" pankartı ile sergiledi.
 
1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
 
Öte yandan Mert Güneş isimli bir kişi, hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle "Örgüt propagandası" yaptığı iddiası ile yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.
 
Gündoğdu Meydanı'nda sona erecek yürüyüşlerin ardından yapılacak konuşmalarla devam edecek. Konuşmaların ardından müzik grupları sahne alacak.