22 Ekim 2024 Salı

İzmir ve İstanbul'da CHP'li belediyelere grev kararı asıldı

CHP'li belediler İstanbul'daki Ataşehir, İzmir'deki Bayraklı belediyesinde SODEMSEN ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından işçiler uyarı amaçlı grev kararını astı.

İzmir ve İstanbul'da CHP'li belediyelerde emekçiler yaptıkları açıklamanın ardından grev kararını astı. 

İSTANBUL
Genel-İş üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri, SODEMSEN ile yürütülen toplu iş sözleşmesi, görüşmelerinin tıkanması üzerine greve gitme uyarısı yaptı. Çok sayıda işçinin katıldığı açıklamada, "Birleşen işçiler asla yenilmezler" pankartı asıldı. Sık sık "Direne direne kazanacağız",  "Ataşehir işçisi yalnız değildir", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Bize ekmek yoksa size huzur yok", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı. 

Genel-İş Anadolu Yakası 3 No'lu Şube yöneticisi Heybetullah Kızgın, 4 aydan fazla süredir toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüttüklerini, ancak SODEMSEN teklifinin kendi taleplerinden çok uzak olduğunu söyledi. Vergi ve yüksek enflasyon verileri karşısında kendilerine sunulan teklifin komik olduğunu dile getiren Kızgın, "Türkiye'deki ekonomik durum, belediye işçileri dahil tüm çalışanları derinden etkilemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre yıllık enflasyon yüzde 60'ın üzerinde açıklanırken bağımsız araştırma kuruluşları temel gıda ve enerji giderlerindeki enflasyonun yüzde 100'ü aştığını vurguluyor. Ataşehir'de kira bedelleri en düşük 20 bin liralara yükselmiştir. Artık bu durum işçinin emekçinin sırtındaki yükü kaldıramaz hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Grev uyarısında bulunan Kızgın, şunları söyledi: "Derhal makul tekliflerle masaya gelin. Aksi takdirde 6 Kasım'da tüm Ataşehir işçisi gücüyle, bilinciyle, direnciyle grevde olacak ve bu yolda kazanana kadar mücadele edecek. Buradan, hak mücadelesi için alanlarda olan tüm işçi sınıfını ve toplu iş sözleşmesi sürecinde greve doğru yürüyen tüm belediye işçilerini selamlıyoruz. İstanbul'da Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer belediyelerindeki tüm işçi arkadaşlarımızla bu mücadelede el ele, kol kola, yan yana yürüyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz."

İZMİR
İzmir 6 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu Bayraklı Belediyesinde işçiler tıkanan toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle grev kararını astı. Bayraklı Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan, Genel-İş İzmir 6 No'lu Şube Sekreteri Muhsin Akıcı SODEM-SEN'le yaptıkları görüşmelerde enflasyonun altında rakamlar teklif edildiğini belirtti. Akıcı, "Bizlerin aklıyla alay edilmektedir. Sokakta, pazarda, markette yapılan zamlar her gün artarak devam ediyor. Teklif edilen rakamlar bizim ev kiramıza, elektrik, su ve doğal gazımıza yetmiyor. Peki, bizler ne yiyeceğiz ne içeceğiz? Daha çocuğumuzun okul masrafı var. Onların karnını nasıl doyuracağız? Bizlerin bu hayat pahalılığına karşı sabrımız kalmadı" dedi.

CHP'nin seçim öncesi ve sonrasında sürekli TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını telaffuz ettiğini hatırlatan Akıcı, "Bugün nasıl oluyor da TÜİK verilerinin bile altında bir teklif veriliyor" dedi.  "Geçim yoksa mücadele var, grev var şiarıyla, 26 Kasım günü greve çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.