21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir Kadın Platformu: Rojbin Çetin'e işkence yapanlar cezalandırılmalıdır

İzmir Kadın Platformu yaptığı eylemde "Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmalıdır. İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır" diye belirtti.

İzmir Kadın Platformu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kadın aktivistlere yönelik tutuklama, gözaltı ve işkenceyi protesto etti.

"İşkence insanlık suçudur. Kadın mücadelesi engellenemez" pankartının açıldığı eylemde "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Didar Gül, "26 Haziran 2020 tarihinde yürütülen bir soruşturma kapsamında 42 kişi evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. 23'ü tutuklandı ve bunların arasında 72 yaşında hasta Makbule Özbek birçok siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu üyeleri sendikacılar da bulunmaktadır" dedi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin'in de 26 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır'daki evinden işkence ile gözaltına alındığını kaydeden Gül, polisin kapıyı kırarak içeriye girdiğini ve polisin yanında getirdiği iki köpeği Rojbin Çetin'in üzerine saldığını belirtti.

Rojbin Çetin'e evde 3,5 saat işkence yapıldığını vurgulayan Gül, "Rojbin Çetin'e evinde tutulduğu süre içinde cinsel tacizde bulunulmuş ve yarı çıplak soyularak, gözleri kapalıyken fotoğrafları çekilmiştir. Yine defalarca küfür ve hakaretlere uğramıştır. Yürüyemeyecek duruma getirilmiş olan Rojbin Çetin ifadesinin alınması için adliyeye tekerlekli sandalye ile çıkarılmıştır. Yine bilgilere göre 'Evin 5'inci katta olsaydı, sen aşağı atlamış olurdun' şeklinde tehdit edilmiştir. Daha sonra Mardin TEM şubede göz altında tutulmak üzere Mardin'e gönderilmiştir. Rojbin Çetin'in görmüş olduğu işkenceyi fotoğraflarla belgeleyen avukatı da ayrıca ifadeye çağrılmıştır. Rojbin Çetin'in yarı çıplak çekilen fotoğraflarının nerede kullanılacağını bilmek istiyoruz. Ama bu saldırıların kadınların iradesine yönelik bir saldırı olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Diyarbakır Valiliğinin de yaşanan işkenceyi meşrulaştırmaya çalıştığını söyleyen Gül, "Kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik bu baskı ve yıldırma politikalarının süreklileştiğini görmekteyiz. Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir ama kadın mücadelesi, dayanışması sizlerin bölmeye çalışmak istediğiniz birlikteliği dahada büyütecektir" diye kaydetti.

Didar Gül, "Böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası Sevil Rojbin Çetin'in hem fiziksel, hem psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir. Sevil Rojbin derhal serbest bırakılmalıdır. İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır" diye konuştu.