İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: İşçilerin kanı ellerinize bulaştı
Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağında 41 işçinin katledilmesine İzmir'de tepki gösterildi. Önlemleri almayan, kar hırsı, denetimsizlik ve vurdumduymazlıkla 41 işçinin katledilmesine sebep olan iktidarın madeni mezarlığa çevirdiği vurgulanan eylemde, "Hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızın kanı ellerinize bulaştı" denildi.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Amasra'da 41 maden işçisinin katledilmesini Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. Eylemde, "Dün Soma, Ermenek bugün Bartın. Kaza değil, katliam" pankartı açıldı.
Eylemde TMMOB yöneticisi Aykut Akdemir ortak açıklamayı okudu. Dün Amasra'da TTK'ya ait maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 41 maden işçisinin katledildiğini hatırlatan Akdemir, Sayıştay raporunu hatırlattı. Her maden katliamında gündeme getirilen trafo bahanesinin başlangıçta Amasra'da da gündeme getirildiğini belirten Akdemir, bu yalanın inandırıcılığı olmayınca grizu patlaması yaşandığının kabul edildiğini söyledi.
'ÖLÜMLERİN NEDENİ GİZLENMEYE ÇALIŞILDI'
Ölümlerin nedeni, grizu patlaması sonucu oluşan yüksek sıcaklık ve şok dalgası nedeniyle yanma ve ortama yayılan karbonmonoksit gazından zehirlenme olduğu bilgisini paylaşan Akdemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in 5 işçinin -350 kotunda mahsur kaldığı açıklamasını hatırlattı, "Hazırlık kotunda yeterli güvenlik önlemi alınmadan 5 işçinin ne amaçla bulundurulduğu izaha muhtaçtır" dedi.
'GAZ İZLEME SİSTEMİ VERİLERİNE ULAŞILAMADI'
Gaz izleme sistemi verilerine ulaşılamadığını vurgulayan Akdemir, "Metan sensorünün kritik seviyede uyarı verip vermediği, verdiyse ne çeşit önlemler alındığı, uyarı vermediyse nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
'BU TİP KAZALAR ÖNLENEBİLİR'
Madencilik bilim ve teknolojisinin grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahip olduğunu söyleyen Akdemir, bu tip kazaların önlenebilir olduğunu vurguladı. Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat olarak tanımlamanın üretim ve kar hırsına kılıf bulmak anlamına geldiğine dikkat çeken Akdemir, "Maden işletmelerinde denetim ve yönlendirme mutlaka maden mühendislerinin yetkisinde olmalıdır. Yaşanan bu kazanın hukuki ve cezai sorumlulukları geçmişte olduğu gibi birkaç maden mühendisine yüklenmemelidir" uyarısında bulundu.
'İKTİDAR BİLGİYE ULAŞIMI ENGELLEDİ'
Hükümete seslenen Akdemir, "Sayıştay raporunu, bakan ziyaretlerini açıklayamadığınız gibi manipülasyoncu kriz masanızla bilgilere ulaşımı engellediniz, biliyoruz ki bundan sonra da doğru bilgilere erişimi engelleyeceksiniz. Boşuna taziye mesajları, ziyaretlerle uğraşmayın. Çünkü biz biliyoruz o madeni mezarlığa çeviren sizsiniz" diye vurguladı.
'İŞÇİLERİN KANI ELLERİNİZE BULAŞTI'
Kar hırsı, denetimsizlik, vurdumduymazlığın 41 işçinin ölümeni neden olduğunu kaydeden Akdemir, "Hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızın kanı ellerinize bulaştı" dedi.
Tüm sorumlular cezalandırılana kadar vazgeçmeyeceklerini söyleyen Akdemir, "Ve biz hayatını kaybeden, gençliklerini ve geleceklerini çaldığınız yurttaşlarımızın acısını yüreğimizde hissederek peşinizdeyiz" diye konuştu.
Eylemde sık sık, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Soma'nın katili Bartın'ın faili", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Kahrolsun işçi düşmanları", "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Kaza değil katliam, kader değil cinayet" sloganları atıldı.