5 Ekim 2024 Cumartesi

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Halkın iradesine saygı

İzmir'de HDP'nin kapatılmak istenmesi ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto edildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP'nin kapatılmak istenmesi ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti.

"Haksızlığa ve hukuksuzluğa hayır, halkın iradesine saygı" pankartının açıldığı eylemde "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, iyi hekimliğin örneklerinden, insan hakları savunucusu HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin sosyal medya paylaşımı nedeniyle düşürüldüğünü söyledi. Gergerlioğlu hakkındaki yargılamanın, milletvekili olmasına rağmen durdurulmadığını ifade eden Sarı, emsal kararlar bulunmasına karşın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun sonucu dahi beklenmediğini kaydetti.

Sarı, "Gergerlioğlu, TBMM'de görev yaptığı süre boyunca KHK'lı binlerce mağdurun; cezaevinde ve gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kalanların; gözaltında zorla kaybedilmek istenenlerin; ötekileştirilenlerin; ekonomik, sosyal ve kültürel hakları yok sayılanların hep sesi oldu" diye konuştu.

Sarı, Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa ve Türkiye'nin altına imza attığı sözleşmeler ile güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali olduğunun altını çizdi.

Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürüldüğü saatlerde HDP hakkında kapatma davası açıldığına dikkat çeken Sarı, "Evet, sözün tıkandığı yerdeyiz. Hukuk yok, Anayasa yok, ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız. Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız" diye belirtti.