20 Eylül 2024 Cuma

İzmir Barosu: Erkek adalet değil gerçek adalet

Seferihisar Adliyesi'nde yaşanan kadın cinayeti sonrası eyleme geçen İzmir Barosu, "Boşanmanın önlenmesinin üzerine düştüğü kadar kadınların can güvenliğini önemsemeyen bu zihniyet tarihin tozlu sayfalarına karışana kadar mücadele etmeye ve bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde adliye binası önünde N.K isimli kadın boşanma aşamasında olduğu A.K isimli erkek tarafından ateşli silahla vurularak katledildi.

Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan N.K. burada yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. A.K ise gözaltına alındı.

İzmir Barosu, cinayete ilişkin Seferihisar Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Büşra Ergüven, adalete erişmek isteyen bir kadının adliye önünde katledildiğini söyledi.

"Devlet, tıpkı dışarıda olduğu gibi adaleti dağıttığı yerde de kadını koruyamamıştır. Yaşam hakkı, kadının en temel insan hakkıdır. Bu hakkın hayata geçirilmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, siyasi iktidarın pozitif yükümlülüklerinden biridir. Buna rağmen adliye binasının içerisinde dahi bir kadının güvenliğinin sağlanamaması bu yükümlülüğün yerine getirilemediğini ve dahi açıkça ihlal edildiğini göstermektedir" diyen Ergüven, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması ve cezasızlık politikalarının faillere cesaret verdiğini söyledi.

6284 sayılı Kanun'un etkin bir şekilde uygulanmak zorunda olduğunu kaydeden Ergüven, arabuluculuk uygulamalarının ise kadını şiddetle baş başa bırakmak anlamına geldiğini vurguladı.

Ergüven, "Boşanmanın önlenmesinin üzerine düştüğü kadar kadınların can güvenliğini önemsemeyen bu zihniyet tarihin tozlu sayfalarına karışana kadar mücadele etmeye ve bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Adliye binası önünden pazar yerine kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında sık sık, "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı.