19 Eylül 2024 Perşembe

İzBB'de çalışan kamu emekçileri iş bıraktı

Seçimler öncesi verdiği sözleri tutmayan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, önceki dönem toplu sözleşmede kazanılmış hakları da gasp edince, İzBB'de çalışan kamu emekçileri tam gün iş bırakma eylemi yaptı. Emekçiler, işyerlerinin yanı sıra CHP il binası önünde tepkilerini dile getirdi.

CHP'li belediyeler işçiler ve kamu emekçilerinin geçmiş dönem sözleşmelerde kazandıkları haklarını gasp ediyor. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), belediyede çalışan kamu emekçilerinin Ramazan ve Kurban Bayramı ile 1 Mayıs ikramiyelerini ödemedi, sosyal denge tazminatlarını yarı yarıya kesti. Kazanılmış haklara yönelik bu saldırıların yanı sıra toplu sözleşme görüşmelerinde yasal sınır dayatılmasının ardından dün CHP genel merkezi ile görüşme yapıldı. Ancak görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı.

Ödenmeyen ikramiyelerin ve kesilen sosyal denge tazminatlarının hesaplara yatırılarak, özgür bir toplu sözleşme masasının derhal kurulmasını talep eden Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri, işyerleri olan Kültürpark 1 No'lu Hol önünde bir araya geldi. Tüm gün iş bırakan emekçiler, "Oyalama değil toplu sözleşme" sloganını atarak holler içerisinde yürüyüş düzenledi.

'CHP YAKLAŞIMINI GÖZDEN GEÇİRMELİDİR'
Yürüyüşün ardından açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, "Dün CHP genel merkezi ile bir görüşme gerçekleştirdik. Burada günlerdir ifade ettiğimiz taleplerimizi orada da söyledik. Derhal aylar öncesinde teslim ettiğimiz taslak üzerinden görüşmelere başlayalım dedik. Onlar da bizlere 'bugün belediyelerdeki sözleşmelerin sürdürülebilir olmadığını, bu nedenle genel merkez olarak bir çalışma yürüttüklerini' belirttiler. Biz de onlara bu yaklaşımın doğru olmadığını söyledik. Zaten personel giderleri belediye bütçelerinin yüzde 35'ini aşamaz diyen bir sınır var. İkinci bir sınır neyin nesidir? Buradan CHP'ye sesleniyoruz. Bu yaklaşımınızı gözden geçirin ve haklarımızı biran önce iade edin, toplu sözleşme görüşmelerini başlatalım" diye konuştu.

'VERİLEN SÖZLER TUTULSUN'
Kültürpark içerisindeki eylemin ardından CHP İzmir İl Başkanlığı'na yürüyen emekçiler, bina önünde, "Grevli, özgür toplu sözleşme" ve "Hak hukuk adalet" sloganlarını attı. Eyleme sürerken, sendika yöneticileri görüşmeye çağrıldı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun makamında bulunmadığını ve il başkan yardımcıları ile görüşüldüğünü söyledi. Taleplerini bir kez daha yinelediklerini vurgulayan Keleş, "Kamu emekçileri ile İzmir halkını karşı karşıya getirecek açıklamalardan vazgeçin, çünkü bizler doğumdan ölüme kadar bu kente hizmet ediyoruz dedik" diye konuştu.

Verilen sözlerin tutulması gerektiğini vurgulayan Keleş, seçim öncesi dönemi hatırlatarak, "Sayın başkan seçim çalışmaları esnasında bizlere mevcut sözleşmelerden daha ileri, daha kazanımlı sözleşmeler imzalayacağının sözünü vermişti. Peki, ne yaptınız sayın Tugay? Var olanın yarısını kestiniz. Bu mudur mevcut durumdan daha iyi sözleşme" sözleriyle CHP'nin ikiyüzlülüğünü teşhir etti.

Son olarak başkanlık makamının bulunduğu İzmir Sanat önüne yürüyen emekçiler, eylemlerini sonlandırdı.