EMEK
İZBAN grevi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklandı
İZBAN'a bağlı işyerlerinde 10 Aralık'ta başlayan grev, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yasaklandı.
İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İZBAN'a bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildi.
Söz konusu karar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63. maddesi gereğince alındı.
27 Aralık'ta İZBAN'dan yapılan açıklamada, grevin "hemen sonlandırılması" şartıyla ve ilk öneriye göre 4 puanlık artışla ortalama yüzde 26 zam önerisinde bulunulduğu ancak Demiryol-İş Sendikası'nın greve devam etme kararı verdiği belirtilmişti. Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesi ise İZBAN yönetiminden yapılan açıklamadaki toplu sözleşme tekliflerinin doğru olmadığı belirtilmişti.
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Müdürü Hüseyin Ervüz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İZBAN grevinin bazı çevrelerce siyasi bir oyun olarak yorumlanmasına tepki göstererek, "Siyasi malzeme değiliz. Biz sadece ekmeğimizin peşindeyiz" demişti.
Ervüz, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilgili olarak da "Bir belediye başkanına yakışmayacak şekilde davranıyor. Bizi anlamak istemiyor" ifadelerini kullanmıştı.
ERTELEME DEĞİL, YASAKLAMA
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 63. maddesi "grev ertelemeleri" başlığını taşısa da aslında bu bir yasaklama anlamına geliyor. Kanuna göre Bakanlar Kurulu, grevleri 60 gün süreyle erteliyor. Grevler Bakanlar Kurulu kararıyla durdurulduğunda, tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak olanaklı değil. Bu nedenle, 60 gün içinde taraflardan ya anlaşmaları bekleniyor ya da toplu iş sözleşmesi, Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor. Bu yapılmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor. Dolayısıyla yapılan erteleme değil, açıkça grevin yasaklanmasıdır.
TAŞIMACILIK İŞ KOLUNDA İLK GREV YASAĞI
İZBAN grevi, AKP iktidarı döneminde yasaklanan 16. grev oldu. Daha önce metal, petrol, maden, lastik, cam ve ilaç işkollarında çalışan yüz binlerce işçi için grev yasağı kararı veren AKP, taşımacılık iş kolunda ilk kez grev yasaklamış oldu.
Şehir içi ulaşım toplu taşıma olduğu için grev yasağı kapsamında fakat 2014 yılında Anayasa Mahkemesi, verdiği kararla ilgili düzenlemeyi yasaya aykırı bularak iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi'nin 2014 yılında iptal ettiği şehiriçi toplu ulaşım ve bankacılık sektöründeki grev yasakları, OHAL döneminde yayınlanan 678 Sayılı KHK ile fiilen geri getirilmişti.