21 Eylül 2024 Cumartesi

İÜ'de işten çıkarmalar protesto edildi

İstanbul Üniversitesi sosyal tesislerinin özelleştirilmesinin ardından Tez Koop-İş Sendikası'na üye 40 işçi işten çıkarıldı. Sendika hukuksuz işten çıkarmalara karşı mücadele edeceğini belirtti.

Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), İstanbul Üniversitesi sosyal tesis ve otoparklarının özelleştirilmesiyle 40 işçinin işten çıkarılmasını protesto etti.

Beyazıt Meydanı'nda yapılan eyleme DERİTEKS, gençlik örgütleri ve öğrenciler de destek verdi.

Açıklama yapan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Örgütleme Sekreteri Çağdaş Duyar, 18 Mayıs 2018'de 7141 sayılı Yasayla İstanbul Üniversitesi'nden bazı akademik bölümlerin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak ayrıldığını hatırlattı. Duyar, ardından akademik personel başta olmak üzere tüm öğrenciler ve çalışanlar için yeni bir dönemin başladığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesinden her iki üniversitenin işçilerinin büyük oranda etkilendiğini söyleyen Duyar, şunları söyledi: "Yeni bir yıla gireceğimiz bu günlerde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'ya bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkların yönetimi hizmet alım yöntemiyle özel bir şirkete ihale ile devredildi. Bir başka anlatımla sosyal tesisler ve otoparklar özelleştirildi. Şirket ihalenin hemen ardından tesislerde çalışan üyelerimizle çalışmayacağını bildirirken, üyelerimize ‘artık sosyal tesisler ve otoparklar özel işletme tarafından yönetiliyor siz çalışamazsınız' denildi."

ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİ SESSİZ
Üniversite yönetimlerinin yaşananlara sessiz kaldığını kaydeden Duyar, "Oysa işten çıkartılması için süreç başlatılan işyerlerinde çalışan işçilerin işi ve sosyal hakları konusunda üniversite yönetimlerinin ‘Sorumluluğum yoktur' demesi olanaksızdır, diyemez ve dememelidir. Burada çalışan tüm işçiler, yıllardır sendikamızın imzaladığı toplu iş sözleşmesiyle çalışmaktadır. Açıkça işçileri koruyan yürürlükte bir toplu iş sözleşmesi bulunmaktadır" dedi.

Duyar, İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa yönetimlerine sessizliklerini bozmaları için çağrı yaptı.

'HAKSIZLIKLARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'
Tez-Koop-İş Sendikası olarak haksız işten çıkarılmalara karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Duyar, taleplerini şöyle sıraladı: "İstanbul Üniversitesi'nin ikiye bölünmesinin ağır yükü işçilerin üzerine yüklenmemelidir. Üniversite işçileri ışık güvencesi temelinde ekonomik ve sosyal hakları korunarak, sendikal hak ve özgürlüklerden tam biçimde yararlanarak çalışmalıdır."