20 Eylül 2024 Cuma

İsviçreli kadınlar hükümeti AHİM'e şikayet etti: İklim politikaları sağlımızı etkiliyor

İsviçreli 64 yaş üstü 2400 kadın, İsviçre hükümetinin politikalarının Paris Anlaşması için yetersiz olduğunu kaydetti. İsviçre'nin iklim politikalarının sağlıklarını ve yaşam haklarını riske attığının altını çizen kadınlar, hükümeti AİHM'e şikayet etti. Mahkemenin vereceği karar emsal teşkil ediyor.

Kadınlar iklim krizinden erkeklere göre daha fazla etkileniyor en kolay anlatımıyla bunun nedeni kadınların geçim kaynaklarının doğaya daha fazla bağımlı olması.

Erkek egemen kapitalist sistemin savaş, sömürü politikaları nedeniyle dünyanın birçok noktasında ekoloji tahrip edilmek isteniyor. En önde ise kadınlar direniyor. İsviçreli kadınlar da bu direnişçilerden.

64 yaş üstü 2400 İsviçreli kadın, İsviçre'nin iklim politikalarının sağlıklarını ve yaşam haklarını riske attığının altını çizerek, hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etti.

KlimaSeniorinnen grubu, İsviçre'nin iklim koruma konusunda yeterince çaba göstermediğini ve ülkenin iklim politikasının, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandıran Paris Anlaşması hedefi için "açıkça yetersiz" olduğunu belirtti.  İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını ve özel hayata saygı gösterilmesi hakkı olan 2. ve 8. Maddelerini ihlal ettiğini kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin davaya yanıtı ise emsal teşkil etme ihtimali nedeniyle pek çok ülke tarafından da takip ediliyor.