21 Eylül 2024 Cumartesi

İsviçre'de siyasi tutsaklarla dayanışma etkinliği

Siyasi tutsaklarla dayanışma etkinliği düzenleyen Tutsakların Sesi Platformu (TSP), her türlü bedeli ödeyen siyasi tutsakların sesini yükseltme, onların sorunlarına ilişkin duyarlılık oluşturmak gerektiği kaydedildi.

TSP (Tutsakların Sesi Platformu) tarafından İsviçre'nin Delémont kentinde siyasi tutsaklarla dayanışma amaçlı bir piknik düzenlendi.

1995-2005 yılları arasında tutsak olan ve 120 gün ölüm orucu direnişinde yer alan Hüseyin Tiraki, direnişi anlattı. Hapishaneler katliamına karış direnişin sürdüğünü belirten Tiraki, bugün uygulanan tecrit ve tutsaklara yönelik işkence politikalarına dikkat çekti.

TİRAKİ: TECRİT İŞKENCESİNE KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ
Tiraki, "Bu tecrit ve işkence politikaları daha da derinleştirilmiştir. Politik tutsakların iradelerini teslim almak ve var olan düşüncelerinden soyutlayıp sisteme bağımlı bir hale getirmeyi amaçlayan politikalara karşı bugün cezaevlerinde bir direniş sürdürülmektedir. Bu işkence politikalarının en bariz örneği Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen İmrali Cezaevi tecrit işkencesidir. Bugün ülke cezaevlerine yayılan bu tecrit işkence sistemine bu açıdan bakmak oldukça önem arz etmektedir" dedi.

Siyasi tutsakların haklarının gasp edildiğinin altını çizen Tiraki, tutsakların ihtiyaçlarının engellendiğini söyledi. TSP'nin yürüttüğü çalışmaları hatırlatan Tiraki, siyasi tutsaklarla dayanışma çağrısını yineledi.

HİRA: HER TÜRLÜ BEDELİ ÖDEYEN SİYASİ TUTSAKLARLA DAYANIŞMALIYIZ
19 Aralık 2000 katliamının tanılarından ölüm orucu direnişçisi Selahattin Hira da tutsaklar arasındaki dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Tutsaklık koşullarına rağmen devrimci değerlerden vazgeçmeyen ve her türlü bedeli omuzlayan siyasi tutsaklarla dayanışmanın hayati bir önemde olduğunu dile getiren Hira, "Gerek ekonomik anlamda, gerek mektup ve haberleşme yoluyla onların sorunlarını bulunduğumuz her alanda aktararak bir duyarlılık oluşturmalıyız.  Bizim özlemini duyduğumuz bir yaşama kavuşmamızın yolu aynı zamanda politik tutsaklarla dayanışmadan geçer" ifadelerini kullandı.

İşçi Partisi Juro Kanton Genel Sekreteri Julien Negri de konuşmasında dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Düzenlenen etkinliğin gelirleri Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde bulunan siyasi tutsaklara gönderilecek. Ayrıca tutsaklara gönderilmek üzere etkinlikte mektup da yazıldı.