21 Eylül 2024 Cumartesi

İsviçre'de Leyla Güven'e destek eylemleri

İsviçre'nin Lozan, Basel ve Zürih kentinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için eylem eylemleri yapıldı.
İsviçre'nin Lozan, Basel ve Zürih kentinde İGİF, SKB ve Young Struggle'ın çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için 66 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için eylem yaptı.
 
LOZAN
 
POP, Solidarités gibi yerli örgütlerin yanı sıra Lozan Kürt Toplum Merkezi, ADHK de eyleme destek verdi.
 
Eylemde konuşan İGİF Eşbaşkanı Hüseyin Torun, "Türkiye hapishanelerinde tecrit ve saldırılar sadece Kürt halkının değil hepimizin sorunudur, bu açıdan Leyla Güven'in direnişini selamlıyoruz ve mücadelesini büyüteceğiz" dedi.
 
Ardından söz alan kurum temsilcileri de AKP/Saray iktidarının saldırılarına karşı dayanışma çağrısı yaptı.
 
Eylem "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla sonlandırıldı.
 
BASEL
 
Basel'deki eylem tren istasyonu önünde yapıldı. İGİF tarafından yapılan eylemde Almanca ve Fransızca basın metinleri okundu. Açıklamada, "Türkiye'de 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Leyla Güven Hakkari vekili olarak seçildi. Ancak diğer HDP'li vekiller gibi tutuklu olduğu hapishaneden çıkarılmadı. Bugün Kürt halkına ve Kürt özgürlük hareketine karşı sorumluluğunu ölüme yatarak ve öncü bir rol oynayarak yerine getiriyor" denildi.
 
Leyla Güven'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebinin herkesin talebi olduğu vurgulanan açıklamada, "Tecride karşı Leyla Güven'de cisimleşen direniş, hapishanelerde, Türkiye ve Kürdistan'da, Avrupa'da yayılmaktadır. Ve giderek bir toplumsal dalgaya yol açma eğilimindedir. Hapishanelerde toplam 156 kişi süresiz, dönüşümsüz açlık grevinde yer alıyor. Bizlerde buradayız, bu direniş dalgasının bir parçasıyız. Coğrafyamızda siyasal özgürlükler için bu direnişe güç veriyoruz" denildi.
 
ZÜRİH
 
İsviçre'nin Zürih kentinde Leyla Güven'in açlık grevinin 66. gününde dayanışma eylemi düzenlendi.
 
İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu'nun (İGİF) düzenlediği eyleme Young Struggle, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Partizan destek verdi. 
 
Yapılmak istenen eyleme, polis engel oldu. Polisin engellemesine tepki gösteren sosyalistler, sloganlarla dağıldı.
 
BERN
 
İGİF, SKB, Young Struggle ve Bern Halkevi, Bern tren istasyonu önünde açlık grevindeki Leyla Güven'e destek eylemi yaptı.