20 Eylül 2024 Cuma

İsviçre'de Filistin direnişine ilişkin panel

Filistin direnişiyle sosyalistlerin nasıl ilişkilenmesine yönelik İsviçre'de düzenlenen panelde sunum yapan Demirer, Ortadoğu'da devrimci çemberi kurmak Filistin davasına inananların görevi. Bu çemberin asıl amacı ise sömürgecilik ve emperyalizme karşı özgür bağımsız Filistin'i savunmak" dedi.

İsviçre'nin Zürich kantonunda yazar aktivist Temel Demirer'in sunumu ile Filistin direnişinin güncelliği ve sosyalist bakış açısı nasıl olmalı konulu panel düzenlendi.

İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF) ve XETO-SOR İsviçre tarafından düzenlenen panel, İGİF'e bağlı Eğitim Kültür ve Merkezi'nde gerçekleşti.

Filistin direnişinin tarihsel hafızada önemli bir yerinin olduğunu belirten Demirer, "Bu hafızamızda Deniz Gezmiş'in Filistin kimliği vardır, bu kimlik bizim geleneğimizdir, kimliğimizdir. Filistin ve Kürt halkının davası kendi davaları değil, uluslararası davadır" dedi.

Emperyalist ve siyonistlerin krizlerden beslenerek uluslararası paylaşımı işgallerle sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

İlk hamleyi Hamas yaptığı için Filistin halkının direnişinin İsrail-Hamas arası savaş gibi gösterildiğine dikkat çeken Demirer, "Bu siyonizme karşı bir savaştır 12 örgütün bir savaş ilanıdır, antisömürgeci bir savaştır. Bizi bu savaşta Filistin halkının yanında yer aldığımız için  antisemitik ilan edenler bilmelidir ki 'hayır' dediğimiz vahşet siyonizmdir. Hamas'ın şeriatçı olması aklıma şu sözleri getiriyor, 'savaş beyaz eldivenler giyilerek yapılmaz.' Hamasın tarihsel işlevi, ideolojik tavrımızın hedefi olamaz. Bağımsız birleştik antiemperyalist bir mücadele tavrımızı değiştirmez" dedi.

Türkiye'nin Filistin halkının direnişi konusunda timsah gözyaşı döktüğünü hatırlatan Demirer, "İsrail'in en iyi ticaret yaptığı dördüncü ülke Türkiye" vurgusu yaptı.

Demirer, şöyle devam etti: "Filistin davasının şakşakçıları ve asıl Filistin davasının savunucuları arasında bir ayrım var. Ortadoğu'da devrimci çemberi kurmak Filistin davasına inananların görevi. Bu çemberin asıl amacı ise sömürgecilik ve emperyalizme karşı özgür bağımsız Filistin'i savunmak."

Sunumun ardından panel soru-cevapla devam etti.