20 Eylül 2024 Cuma

İsviçre SKB'den örgütlü mücadele çağrısı

14 Haziran kadın grevine ilişkin açıklama yapan İsviçre SKB, işçi emekçi kadınların örgütlü mücadeleyle kadınlara yönelik tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılmasını, toplumda ve siyasal yaşamda eşit temsiliyeti sağlayabileceklerini kaydetti ve örgütlenmeye çağırdı.

İsviçre Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 14 Haziran kadın grevine ilişkin açıklama yaptı. Gelişmiş kapitalist ülkelerden İsviçre'de, bilinenin aksine kadınların hak ve özgürlüklerinin çok yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, "42 yıl önce 14 Haziran 1981 yapılan halk oylaması ile eşit işe eşit ücret prensibi anayasaya girmesine rağmen yaşamda gerçekleşmeyince, 32 yıl önce 14 Haziran 1991'de ise yarım milyonda fazla kadın greve giderek eşi işe eşit ücret prensibinin yaşama geçmesini istediler" denildi.

Bugün hala İsviçre'de yasaların yasaklamasına rağmen erkeklerle aynı işi yapan kadınların yüzde 20 daha az ücretle çalıştırıldığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: "Bu ücret eşitsizliği göçmen kadınlarda daha fazla gündeme gelmektedir. Kadınlar sadece düşük ücretle değil, aynı zamanda sağlıklarını tehdit eden kötü koşullarda da çalışmaktadırlar. İşten çıkarmaların en fazla vurduğu kesim yine kadınlar olmakta, ekonomik sıkıntılar bahanesiyle gündemleşen uygulamalar, kadınlar üzerinde hala bir baskı ve sindirme aracı olmaktadır.

'HEMEN ŞİMDİ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET'
"İsviçre Sosyalist Kadınlar Birliği olarak, eşit işe eşit ücret talebiyle 42 yıl önce greve çıkan kadınların mücadelesini selamlıyoruz. Grevin 42. yılında yaşamımıza sınırlar çizen her türden geleneksel, gerici, baskıcı, ırkçı, ayrımcı politik uygulamaları, birleşik mücadeleyle ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz. Eşit işe eşit ücret hemen yaşam bulmalıdır. Bunun için yeniden yıllarca beklenmesini kabul etmiyoruz.

"Hamilelik ve çocuk bakim sorunları, kadınların kariyerinin önünde engel olmaktan çıkarılmalıdır. İşyerlerin kreş hakkı hemen verilmeli! Ev emeği ücretlendirilerek görünür hale getirilmelidir. Genç kadınların meslek ve eğitim seçimlerinin önünde engel oluşturan her türden uygulamaya son verilmelidir.

'EMPERYALİST SAVAŞ VE İŞGALLER ÖNCE KADIN VE ÇOCUKLARI VURUYOR'
Bugün dünyanın her yerinde emperyalist sistem, kadınlara bir gelecek sunamıyor. Emperyalist savaş ve işgaller ilk önce kadın ve çocukları vuruyor, kadınlar savaş ganimeti olarak görülüyor. Kapitalist emperyalist gerici sistemlere baş kaldıran kadınları İran da olduğu gibi Masa Amini'yi katlederek yaşam hakkı tanımıyor.

'HAYDİ ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE'
Kapitalist ve emperyalist gerici sistem sunu bilmelidir dünyada bu eşitsiz sisteme karşı kadınların özgürlük mücadelesi birleşerek büyüyor gelişiyor. Yıllardır suskunlaştırılmış Iran halkının ayaklanmalarında tutucu geleneklerin tuzla buz olduğunu, kadınları mücadelenin de 'Jin, jiyan, azadi' sloganında gördük. Biz inanıyoruz ki işçi ve emekçi kadınlar olarak birleşip örgütlü mücadele verirsek, mücadeleyi büyütürsek, kadınlara yönelik tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, toplumda ve siyasal yaşamda eşit temsiliyeti sağlayabiliriz. Kadınlar haydi örgütlü mücadeleye! Hemen şimdi eşit işe eşit ücret!"