İSTKA grevi 19. gününde: İşçinin menfaati için direniyoruz, dayanışma bekliyoruz
19 gündür kendilerine dayatılan sefalet ücretini, yoksulluğu reddeden İSTKA çalışanları grevde. Bu süreçte oldukça yalnız bırakılan İstanbul Kalkınma Ajansı çalışanları seçim sürecinde olduklarını ancak oy istemek için dahi yanlarına kimsenin gelmediğini, kimi gazetecilerin ise telefonlarını açmadığını, mesajlarına yanıt vermediğini kaydetti. "Çalışanlar arasında ayrımcılığa, yüzde 6 puanlık düşüşe, sosyal yardımlarının düşüşüne karşı grevdeyiz" diyen emekçiler, kamuoyunun desteğini bekliyor. Odakule'de olan grev alanına gidilmese bile sosyal medya hesaplarından #İSTKA tagıyla dayanışmaya çağırıyor.
İstanbul'un göbeğinde İstiklal Caddesinde 19 gündür kendilerine dayatılan enflasyon ücretlerini reddeden emekçiler grevde. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) çalışanlarına toplu iş sözleşmelerinde eksi 6 puanlık bir ücret teklif edildi. Patron sendikası Yerel-Sen tarafından dayatılan bu sefalet ücretlerini reddeden çalışanlar, "Türkiye'nin en yüksek bütçeli, birbirinden prestijli projelerinde imzası bulunan, yüksek eğitimli, genç ve dinamik ekmekçileriz" diyerek greve başladı. Emekçiler takdir beklerken adeta cezalandırıldıklarını dile getirdi.
EKSİ 6 PUANLIK DÜŞÜŞ ÖNERİLDİ
Grevlerinin 18. gününde direniş alanında işçileri ziyaret ettik. Süreci ETHA'ya değerlendiren emekçiler, metropol kent İstanbul'da enflasyonun diğer kentlere nazaran daha yüksek olduğunu kaldı ki açıklanan enflasyon oranlarının gerçekleri yansıtmadığını da ekleyerek eksi 6 puanlık bir düşüşü kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
TAŞERONDAN KADROYA GEÇİRİLEN ÇALIŞANLAR HAK KAYBI YAŞAYACAK
İSTKA çalışanları eski sözleşmelere göre, memur maaşlarına yapılan zam oranlarıyla aynı oranı alıyordu. Yerel-Sen, memur maaş zam oranından 6 puan daha düşüş bir artış önerdi. Buna göre 2023 yılının ocak ayında memurlara yapılan yüzde 30'luk zam İSTKA çalışanlarına yüzde 24 uygulanacak. Yapılan teklifte eski artış önerisine ilaveten taşerondan kadroya geçirilen çalışanlar toplamda yüzde 36 oranına varan hak kaybına maruz kalacak. İSTKA emekçileri, çalışanlar arasında ayrım yaratacak bu uygulamaya karşı da sendikaları Tez Koop-İş olarak grevdeler.
'TİS İŞÇİNİN MENFAATİ İÇİN YAPILMALIYKEN TERSİ ÖNERİYLE GELDİLER'
Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Selahattin Karakurt, sürece ilişkin ETHA'ya değerlendirmesinde "TİS 1 Ocak 2023 tarihinde başladı. İşveren sendikası Yerel-Sen ile süreci birlikte yürüttük. 60 günde iki kez görüştük, idari maddelerde dahi uzlaşamadık. TİS maddelerinin hepsini aynı anda görüşmek istediklerini söylediler. Mevcut TİS'te olan aile yardımı başta olmak üzere diğer yardımları da sosyal yardımlara katmayı önerdiler. Aynı zamanda Türkiye'deki diğer ajanlarda da eksi 6 puanlık eksiltme verdiklerini İstanbul Kalkınma Ajansı için de yapalım dediler. TİS görüşmeleri işçinin menfaati ve hakları için yapılır, bize tersini önerip geriye düşürdüler" dedi.
'SOSYAL YARDIMLARDA DÜŞÜŞ YAŞANACAK'
Yıllardır mücadele yürüttüklerini nacak ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını dile getiren Karakurt, TİS görüşmelerinde pazarlıklar, anlaşmazlıklar olabileceğini ancak ilk kez eksi puanlık bir teklifkle kendilerine gelindiğini belirtti. Yemek paralarında da düşüş yaşanıyor, sosyal yardımlarda düşüş sağlanıyor" diyen Karakurt, çalışanların İstanbul'da ekonomi açısından zaten sıkıntı yaşadığını bu durumda daha sıkıntı yaşayacaklarını bu nedenle de teklife karşı çıktıklarını ifade etti.
'ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YENİDEN MÜZAKEREYE BAŞLAYACAĞIZ'
Yerel-Sen'in, "Bakanlık böyle istiyor, diğer ajanslarda da böyle yaptık" diyerek geldiğini aktaran Karakurt, "Yanlış yaptıklarını söyledik, aynı yanlışı burada yapmamalarını istedik. Diğer ajanslarda eksi puan kabul etmeleri zaten yanlışken burada imzalanmaması lazım dedik. 'Bakanlık öyle istiyor' diyerek topu Bakanlığa attı" dedi. Geçen hafta İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile bir görüşme yaptıklarını, Yerlikaya'nın kendilerine hak verdiğini, gerekli görüşmeleri yaparak yardımcı olacağı taahhüdü verdiğini aktaran Karakurt, "Sonrasında önümüze seçimler geldi. Önümüzdeki hafta yeniden müzakereye başlayacağız" dedi.
'DESTEK İSTİYORUZ'
Türkiye'nin birçok noktasında işçi ve emekçilerin hakları için direndiğini, greve gittiğini hatırlatan Karakurt, şu çağrıyı yaptı: "İşçi arkadaşlarımız emeğiyle çalışıyor. İstanbul Kalkınma Ajansında çalışan arkadaşlarımız sayesinde patronların cebine milyararca lira girdi. Ayrıca arkadaşlarımız son derece kalifiye. Benim kamuoyundan istediğim bize destek olmaları, sesimizi duyurmaları. Özellikle de medanın bize destek olmasını istiyoruz. Kimle konuşsak bize hak veriyor, haklıyız. Ama biz destek istiyoruz."
'SEÇİM SÜRECİNDEYİZ OY İSTEMEK İÇİN BİLE YANIMIZA GELMEDİLER'
14 Mayıs seçimleri geride kaldı pazar günü ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tur oylaması gerçekleşecek ancak hiç kimse oy istemek için dahi İstanbul'un göbeğindeki grev alanını ziyaret etmemiş, işçilerle görüşmemiş. Öte yandan özellikle ana akım medya olmak üzere basından da destek almadıklarını, kimi gazetecilerin mesajlarına dahi yanıt vermediğini söyledi. Bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını dile getiren Karakurt, "Seçimler olacak bakanlar değişecek. Burası devletin bir kamu kuruluşu. Önceki seçilenler nasıl görmediyse yeni gelecek olanlar da görmezlikten gelecek. Bu kişiler bizim oyumuzla seçilmiyor mu bizim oyumuz önemli değil mi? Benim oyumla gelen bana orada patronluk yapıyor. Kimi seçiyoruz burjuva iş adamlarını, onların şirketlerinde çalışıyoruz. Oy veriyoruz ama oylarımızı patronluk yapsın diye değil İş Kanununda gerekli değişiklikler yapsınlar diye, patronların daha çok kazandığı sistemin değişmesi için. Bu sistem değişmeli" dedi.
'SESİMİZİ SOSYAL MEDYADAN DUYURUN'
İSTKA çalışanlarının grevi bugün 19. gününde. Grev alanları ise Odakule'de, çiçekçinin yanında. İşçiler defaatle dayanışma çağrısı yapıyor, "haksızsak bize haksızsın desinler" diyorlar ve ekliyorlar: "Buraya gelemeseler de sesimizi sosyal medya hesaplarından #İSTKA tagıyla duyursunlar."