22 Eylül 2024 Pazar

'İsterim ki Zîlan'ın yoldaşları bayrağını kaldırsınlar ve hiç durmasınlar'

Şehadetinin birinci yılında kızı Elende El Muhammed'i (Zîlan Destan) anlatan baba Ferzende El Muhammed, "Zîlan ben bu toprakların sahibiyim bir şeyler yapmam lazım dedi ve gitti. Yani boşuna şehit düşmedi. Ezilen halkların tarafındaydı. Ailemizin başı diktir" dedi.

Rojava devriminin genç komünist öncüsü Elende El Muhammed'i (Zîlan Destan) ölümsüzlüğünün birinci yılında babası Ferzende El Muhammed ile konuştuk.

Kobanêli genç kadın Elende'den devrimin komünist genç öncüsü Zîlan'a doğru kopuşa ilişkin tanıklıklarını anlatan baba Ferzende El Muhammed, Kobanêli komünist bir aile olduklarını belirtti.

ETHA'ya konuşan baba Muhammed, Elende'nin DAİŞ saldırıları nedeniyle Urfa'ya göç ettikleri dönemde komünistlerle tanıştığını kaydetti.

Muhammed şöyle konuştu: "Onlarla kitap alıp veriyorlardı, okuyordu. Elende, biz komünist bir aileyiz, bu fikirler bizim fikirlerimize yakın diyordu. Hızlıca bu fikirleri benimsedi. Bir zaman orada kaldı, sonra sabredemedi buraya Kobanê'ye geldi. Kafasında oluşan fikirler büyüdü. Suruç katliamı yaşandığında Elende'nin oradayken ilişkilendiği, sevdiği birçok arkadaşı şehit düştü. Bundan çok etkilendi. Katliamdan sonra çok sorguluyordu, arayış içindeydi. MLKP'lileri soruyordu. Sonra birbirlerini buldular. İlişkileri çok güzeldi, eve gidip geliyorlardı. Birbirlerini çok sevdiler. Elende fikirlerini çok sevdi, ahlaklarını, doğru olmalarını sevdi. Bir zaman burada birbirleriyle ilişki kurdular, birlikte çalıştılar sonra dedi 'bu yetmez'. Bir fikri vardı ve gitti, katılım yaptı."

Elende El Muhammed'in devrim için daha büyük mücadelelere atılmak için giderken "Baba ben katılacağım, fikirlerini sevdim. Sosyalizm iyi bir şey. Onlar zalime karşılar. Ezilenlerin, işçilerin, köylülerin arkadaşı onlar" dediğini aktaran baba Muhammed, annesine bir not bırakarak gittiğini belirtti.

'BU TOPRAKLARIN SAHİBİYİM BİR ŞEYLER YAPMAM LAZIM' DEDİ VE GİTTİ…'
Elende El Muhammed'in örgütlendikten sonra komünistlerin aile ile bağları koparmadıklarını kaydeden Ferzende El Muhammed şunları ifade etti: "Birbirimizden kopmadık yani ne olursa haber veriyorlardı bize. Diyorlardı ki 'Elende gün be gün gelişiyor. Elende yoldaşlarını seviyor'. Ben de dedim doğallığında sevmiştir sevmese katılmazdı zaten."

"Katılalı dört buçuk yıldan fazla olmuştu. Efrîn, Serêkaniyê savaşlarında vardı. Baran arkadaş ile çalıştı. Bir noktayı unuttum Elende onlara katılmadan önce Ayşe Deniz ve Sarya Özgür şehit düştüğünde çok üzüldü. Fotoğraflarını çerçeveletti, evin duvarlarından hiç indirmedi. Bazen diyordu 'bu insanlar Ankara'dan, İstanbul'dan başka yerlerden gelip burada şehit düştüler ben bu toprakların sahibiyim neden kendi halkım için bir şey yapmayayım. Benim de bir şeyler yapmam lazım."

Elende'nin çok fedakar olduğunu belirten baba Muhammed, "İlla bir şey yapmak istiyordu. MLKP'ye katıldı. Bize durumu, selamı gelirdi mutlu olurduk. Biz 'ne zaman gelir' diye sorardık, yoldaşları derdi 'eğitim veriyor gençlere', 'eğitime gidiyor' yani durmayı bilmezdi. Adım adım öne çıktı. Arkadaşları bir adım atıyordu, o iki, üç adım atıyordu, çok hareketliydi, MLKP'li yoldaşlarına karşı sevgisi çoktu" şeklinde konuştu.

'ZÎLAN YOLDAŞ AİLENİN BAŞINI YÜCELTTİ'
Baba Ferzende El Muhammed, Elende'nin şehadet haberini aldığı günü şu şekilde anlattı: "Bir gün evdeydim, yoldaşları geldi, 'Zîlan yoldaş şehit düştü' dediler. Dedim 'biri devrim için çalışıyorsa illa bir gün şehit düşecektir. O korkusuzdu. Kaybı sadece aile için olmadı, kaybı MLKP için bizden daha çok oldu. Evet bizim canımızdı. Onlar için candan öteydi, hem candı, hem fikirdi, hem çalışmaydı, her şeydi. Önemli bir kadro oldu, Cizre bölgesinde halk tarafından sevildi, hangi eve gittiyse çok iyi karşılandı. Zîlan yoldaş ailenin başını yüceltti. Biz biliyorduk, devrim gerçekleşti, MLKP'ye katıldı, bir gün illa şehadet olacaktı. Biz burada neredeyse her gün şehit uğurluyoruz. Tabii savaşa girince yaralanmak, şehit düşmek olağan şeyler bunlar. Kızıl bayrağı kaldırdıysan ki onu kendi çıkarın için kaldırmıyorsun, ezilen halkları bilinçlendirmek, ezilen halklara yardım etmek için kaldırıyorsun."

'BOŞUNA ŞEHİT DÜŞMEDİ, EZİLEN HALKLARIN TARAFINDAYDI'
Elende'nin şehadetiyle ailesini onurlandırdığını belirten baba Muhammed, "Zîlan yoldaş ailemizi onurlandırdı. Çok şükür ki dürüst, doğru, güzel bir yoldaydı. Biz bundan çok memnunuz" dedi.

Şehadetin aileye ağır geldiğinin altını çizen baba Muhammed şöyle devam etti: "Evet doğrudur, ondan uzak kalmak çok zordur. Ama doğru yolda olunca, yani boşuna şehit düşmedi. Fakirlerin, ezilen halkların tarafındaydı, bu fikre sahipti. Ailemizin başı diktir. Biz halkçıyız, komünistiz. Yani bunların bize etkisi olmaz. Babam da zindanda kaldı, işkence gördü, tırnaklarını çektiler. Ailemiz yurtsever bir ailedir. Zîlan yoldaşın bir temeli vardı. Zîlan yoldaş doğru bir yola girdi, biz de sevindik MLKP'ye katılmasına. Orak çekiçli kızıl bayraktan biz de mutluyuz."

'ZÎLAN'IN EĞİTTİĞİ GENÇLER BAYRAĞINI KALDIRSINLAR'
Elende'nin kendini komünizm fikrine adadığına işaret eden baba Muhammed, "Zîlan yoldaş bir fikir sahiplenmişti. Doğru bir fikirdi. Zîlan şehit düştü, arkadaşlarının bu yolu bırakmaması gerek. Emek verdiği, eğittiği gençlerin bu yolu bırakmamaları gerek. Bu yol doğru bir yol, iyi bir yol. Sosyalizm yolundan iyi bir yol yok. Arapça'da bir deyim var 'sosyalizm dağılmaz' diye. Diktatörlüğün ömrü uzun sürmez, bir aşamadır. Ben isterim ki Zîlan'ın yoldaşları bayrağını kaldırsınlar ve hiç durmasınlar" şeklinde konuştu.