20 Eylül 2024 Cuma

'İşten çıkarmalar yasaklansın, kağıda KDV muafiyeti getirilsin'

DİSK Basın-İş Sendikası krizin gazeteleri de etkilediğini ifade ederek "İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Kağıda sübvansiyon uygulaması getirilmeli ve bir dönem pırlanta, mücevher, yat, tekne gibi mallarda ÖTV kaldırıldıysa kağıda da KDV muafiyeti getirilmelidir" dedi.
DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası, yaşanan ekonomik krize dair bir açıklama yaptı. Dolar ve Euro'ya endekslenen kağıt fiyatlarının da dövizdeki artışla birlikte fırladığı belirtilen açıklamada "Küçük ve orta ölçekli matbaalar da stokları olmadığı için kağıt bulmakta zorlandı. 14 Ağustos itibariyle birçok kentte kağıt satışı neredeyse olmadı. Bu süreç günlük gazeteleri de etkileyecek" denildi.
 
Kağıt fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden birinin de AKP'nin özelleştirme politikaları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Eğer SEKA satılmamış olsaydı, kağıdın hammaddesi olan selülozu üretebilecek ve bugün kağıt fiyatları çok daha düşük olacaktı" ifadelerine yer verdi.
 
"Bu süreçte ilk olarak işten çıkarmalar yasaklanmalıdır" denilen açıklamada, "Kağıda sübvansiyon uygulaması getirilmeli ve bir dönem pırlanta, mücevher, yat, tekne gibi mallarda ÖTV kaldırıldıysa kağıda da KDV muafiyeti getirilmelidir" diye kaydedildi.
 
"Bu haberden haberiniz olsun: Krizin işkolumuzdaki yıkımının sorumlusu AKP'dir" başlıklı açıklamada DİSK Basın-İş Sendikası, "Dövizdeki dalgalanma ve TL'nin değer kaybı basın yayın ve gazetecilik sektörünü de vurdu. Yaşanan kriz karşısında AKP iktidarının ve cumhurbaşkanının 'onların doları varsa bizim Allahımız var', 'Onların iPhone'u varsa bizim Vestel'imiz var' gibi aklımızla dalga geçen açıklamalarının da gerçek hayatta hiçbir karşılığı yoktur" diye belirtildi.
 
ABD'li papaz konusu gündeme getirilerek ABD karşıtlığı üzerinden sanal bir algı yaratıldığını ve bu bahanelerle işçi ve emekçilerden fedakarlık beklendiği ifade edilen açıklamada, "Oysa devletin ekonomisini yöneten AKP iktidarı ve besleme sermayeleri bu krizin müsebbibidir ve onlar fedakarlık yapmak zorundadır" diye vurguladı.
 
DİSK Basın-İş "Sermayedarların kar yapması için feda edecek hiçbir şeyimiz yoktur. Aksine bu süreçte ilk olarak işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Kağıda sübvansiyon uygulaması getirilmeli ve bir dönem pırlanta, mücevher, yat, tekne gibi mallarda ÖTV kaldırıldıysa kağıda da KDV muafiyeti getirilmelidir" dedi.