21 Eylül 2024 Cumartesi

İşten çıkarılan ve hakları gasp edilmek istenen KFC işçilerinden çağrı

Diyarbakır'da 5 şubesini kapatan KFC, çalışanların haklarını gasp etmeye çalıştı, istifaya zorladı. İşçilerin tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalan patronlar işçilere haklarını vereceğine dair söz verdi. İşçilerden Gülistan İlişir ETHA'ya süreci aktardı, haklarının verileceği söylense de nisan ayında maaşların verilmeyeceğini bu nedenle nisanda yılı dolan çalışanların tazminat hakkının gasp edildiğini kaydetti. Bu akşam bir Twitter eylemi yapacaklarını söyleyen İlişer, #KFCdepremi eylemine destek ve dayanışmaya çağırdı.

Diyarbakır'da KFC çalışanları "depremden kaynaklı zarar ettik" denilerek işten çıkarıldı. Yaklaşık 5 şubede işten çıkarılan işçilere önce bu ayın maaşının verilmeyeceği, ücretsiz izne çıkarılacakları söylendi ve istifaya zorlandı. İşçilerin karşı çıkması üzerine "yanlış anlaşılma oldu" iddiasında bulunan yetkililer geri adım atmak zorunda kaldı, haklarının verileceğini taahhüt etti.

KFC çalışanı Gülistan İlişer, mağduriyetlerini ETHA'ya anlattı. İlişer, "Diyarbakır'da toplamda 5 şube ve hepimizi çıkardılar. Dediler ki 'depremden kaynaklı zarar ettik' ama Adana ve Antep'de şubeler açık. Bu da bizde soru işaretlerine neden oldu" dedi.

İlişer, "İlk toplantıda bize bu ayın maaşını vermeyeceklerini, ücretsiz izne çıkarılacağımızı söylediler ve istifa etmemizi istediler. Biz tepki gösterince de ertesi gün tekrar bir toplantı alındı, 'yanlış anlaşılma oldu, haklarınızı vereceğiz' dediler. Ama şöyle birçok arkadaşımız yılını nisan ayında dolduracak dolayısıyla nisan maaşı verilmeyeceği için onlar kıdem tazminatını alamıyor. Bir de bizim çıkışımı verecekler. Bu restorantların hepsi 11 aylık, neredeyse hiç kimse yılını doldurmadı. Bu ay maaş da verilmeyecek, senesi dolanlara sadece kıdem, ihbar ve yıllık izin ücreti verilecek. Bir de işten çıkışımız yapılacak" ifadelerini kullandı.

Hakları verilmediği takdirde direnişe geçeceklerini söyleyen İlişer, "Bir sendikada örgütlü değiliz. Zaten ilk kez böyle bir şeyle karşılaştık, yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Avukatımız var, haklarımız verilse de verilmese de biz dava açacağız. Bu şirketin bizi işten çıkarmasının peşini bırakmayacağız. Bu konuda HDP, Yeşil ve Sol Parti, TİP bizimle dayanışma içinde bundan sonra da dayanışmayı sürdürecekler" dedi.

Bu akşam da Twitter'da #KFCdepremi tagıyla bir eylem yapacaklarını duyuran İlişer, 20.30'daki sosyal medya eylemine destek ve dayanışmaya çağırdı.