20 Eylül 2024 Cuma

İşten atılan Yorum Matbaa çalışanları haklarını istedi

İşten çıkarılan Yorum Basın Yayın Matbaası çalışanları düzenledikleri basın toplantısıyla "Bizler sadaka değil emeğimizin karşılığı olan ücretlerimizi talep etmekteyiz. Bu haklı mücadelemiz haklarımızı alana kadar devam edecektir" denildi.
Çalıştıkları Yorum Basın Yayın Matbaasından 3 Ocak 2019 tarihinde işten çıkarılan 23 işçi Tüm Bel-Sen Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Basın açıklamasını işten çıkarılan Sibel Polat okudu. Fabrika yöneticilerinin Yılmaz Ateş ve kızı Burcu Ateş olduğunu ifade eden Polat, patronlarının ekonomik kriz bahanesiyle 4 aydır maaşlarımızı ödemediğini belirtti. Polat, "Oysa aynı işveren milyonluk yatırımlar yapmakta, yeni ve son teknoloji makinalar almaktadır. Sözde kriz sürecinde dahi işin aralıksız sürdüğü, hatta mesai yapılarak iş yetiştirildiği düşünüldüğünde kriz bahanesinin işverenlerce işçi ve emekçiye karşı kötü niyetli kullanıldığı bir kez daha açıkça görülmektedir" diye vurguladı.
 
Polat, "Krizle sınırlı olmayarak çalışma hayatımızın başından beri işverence; sigorta primlerimiz eksik yatırılmış, emekli çalışanların ek sigorta primleri yatırılmamış, maaşların bir kısmı elden bir kısmı bankadan ödenerek yasaya aykırı hareket edilmiş, fazla mesai, hafta sonu çalışma, yıllık izin, bayram ve resmi tatil ücretlerimiz işverence ödenmemiştir" diye kaydetti.
 
Patronlarının ucuz iş gücünden faydalanmak için işyerinde çalışma ve oturma izni olmayan mültecileri ve çocuk işçileri çalıştırdığını ve iş kazalarını örtbas ettiğini belirten Polat, "Maaş ve diğer alacak haklarımızı alamamamız nedeniyle emekçi çalışan olan bizler okuyan çocuklarımızın yurttan atılması, evlerimize icra için gelinmesi, kiralarımızı ödeyemediğimiz için tahliye işlemleri ile karşı karşıya kaldık" dedi.
 
Polat konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu sorunlarımız işverene aksettirildiğinde ise alacak ve haklarımızın ileriki bir tarihte ödeneceğine dair savuşturma ve oyalama ile karşı karşıya kaldık. Mağduriyetimize 'biz size ödeyince sizde borçlarınızı kapatırsınız, bu kadar borcu bize güvenip mi yaptınız, daha iyi bir yer bulursanız tabii ki istifa edip gidebilirsiniz' denilerek var olan haklarımızı talep etmemiz dahi engellendi.
 
"En son 3 ocak Perşembe 2019'da alınan son toplantıda iş veren şirket asıl sahibi Yılmaz Ateş 'iflasımı bildirirsem buradan hiç biriniz hakkınızı alamazsınız, servisi ve yemeği de kaldırıyorum' şeklinde sözlerle önce tarafımızı tehdit etmiş sonrasında ise bizleri topluca işten çıkarmıştır.
 
"Buna bağlı olarak ise 04 Ocak 2019 Cuma günü avukatımızla birlikte noter huzurunda yasal hakkımızı kullanarak iş akdimiz haksız ve hukuka aykırı olarak feshedildiği için alacaklarımızın tarafımıza ödenmesi istemli ihtarname gönderdik.
 
"İşveren hak ve alacaklarımızı ödemediği gibi, tarafımızın işsizlik maaşından yararlanmasını da engellemek için; işten işverence haksız olarak çıkarıldığımız halde işten çıkışlarımızı SGK ya istifa olarak bildirip, tarafımıza karşı kötü niyet ve cezalandırma iradesini bir kez daha göstermiştir.
 
"Bizler sadaka değil emeğimizin karşılığı olan ücretlerimizi talep etmekteyiz. Bu haklı mücadelemiz haklarımızı alana kadar devam edecektir."