24 Kasım 2024 Pazar

İşten atılan Kale Pratt&Whitney işçilerine dayanışma ziyareti

94 işçinin işten atıldığı Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. işçileriyle dayanışmak için dayanışma ziyaretinde bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Direnişimizi daha fazla ortaya koyacağız" dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, AKP'li Bergama Belediyesi'nde işten atılan Genel-İş üyesi kadın işçiler, direnişteki SF Trade işçileri, KESK İzmir Şubeler Platformu, ESP, Emek Partisi, HDP ve siyasi partiler, Gaziemir Serbest Bölge önünde direnişte olan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. işçileriyle dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

"İş, ekmek, özgürlük", "Kale işçisi yalnız değildir", "Atılan işçiler geri alınsın" sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye'de hukuksuzlukların giderek attığına dikkat çekerek, "Emekliler fazla maaş alıyor diyerek daha fazla vergi almaya karar verdiler. Kıdem tazminatını gasbetme içerisindeler. Bunlar kazanılmış haklara saldırıdır. Buna göz yummayacak ve direncimizi daha fazla ortaya koyacağız" dedi. Kale Pratt işçilerinin hukuksuzluğunuza boyun eğmeyeceğini dile getiren Serdaroğlu, "Burada bir anayasa suçu işleniyor. İnsanların geleceği çalınıyor. Bu ülkede yasaları yürütenler bu hukuksuzluklara göz yumuyor, hatta teşvik ediliyor. Bu fabrika önünde eylem yapılmasına engel olmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin geldiği sistem bu. Zorba sistemi" diyerek atılan işçiler geri alınana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

'İŞVERENE HER TÜRLÜ YASAYI ÇİĞNEMEK SERBEST'
Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Her yıl on binlerce işçinin kendi özgür iradeleriyle bir sendikaya üye olmak istemesinden dolayı işten atıldığını hatırlatarak, "Serbest bölgede, işverene her türlü yasayı çiğnemek, Anayasayı yok saymak, sendika düşmanlığı yapmak, işçilerin haklarına el uzatmak serbest. İşçilere ise anayasal hakları bile fiilen yasak. Burası Türkiye düzeninin bir özeti gibi. İşverenlere suç işleme serbestliği verilerek, işçiler örgütsüz bırakılarak sadece işyerlerinde değil tüm ülkede işçilerin yarattığı değerlere el konuluyor" dedi.

'BU ADALETSİZLİKLERE KARŞI MÜCADELE ETMEK HAKTIR'
Bergama, SF Tekstil ve Kale Prat işçilerinin sadece kendileri için mücadele etmediğini söyleyen Çerkezoğlu, "İşte bu nedenle burada direnen arkadaşlarım sadece kendi hakları için değil, işçi sınıfının tamamı için ve hatta memleketin geleceği için direniyorlar. Buradaki direniş sadece işten çıkarılan 94 arkadaşımızın meselesi değildir, DİSK'in meselesidir, işçi sınıfının meselesidir ve memleket meselesidir. Bu adaletsizliklere karşı direnmek, mücadele etmek haktır. Ve hak olmanın da ötesinde görevdir. Onuruyla direnen, adalet isteyen, haksızlık karşısında eğilmeyen arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar, bizler de onlarla kol kola omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu onur mücadelesinin sonuna kadar yanında olacağız" diye konuştu.