24 Kasım 2024 Pazar

İşten atılan Emre Özdek'ten çağrı: Birlikte direnelim

PTT-Sen'de örgütlendiği için Trendyol'un Esenyurt deposunda 25/2'den işten atılan Emre Özdek, depoda çalışan arkadaşlarına seslendi. Patrondan korkmama, baskılara boyun eğmeme çağrısı yapan Özdek, birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.

Türkiye'nin en büyük e-ticaret firmalarından ve ülkenin pazar payının yüzde 30'una sahip Trendyol, işçi ve emekçi düşmanlığını sürdürüyor. Trendyol'un Avrupa Dağıtım Merkezinde sendika üyesi olduğu için Emre Özbek, 25/2 maddesinden işten atıldı.

'İŞÇİLERİN BİRBİRİYLE KONUŞMASI YASAK'
DGD-Sen ve PTT-Sen Esenyurt Trendyol deposu önünde bir araya gelerek, Trendyol'u uyardı. "Atılan işçiler geri alınsın" pankartının açıldığı eylemde, Trendyol'un en büyük deposu Esenyurt depoda, yaklaşık altı yüz işçinin beş ayrı taşeron firmaya bağlı çalıştığı kaydedildi. Farklı taşeron işçilerin yan yana aynı işi yaptığı ancak ücret ve haklarının birbirinden farklı olduğunun altı çizilen eylemde, "Birbirleriyle iş dışında bir  konu konuşmaları da yasak, ortak noktaları ise asıl işverenin Trendyol olması, yoğun mobbing, küfür, hakaret, düşük ücretler ve zorunlu mesailer" denildi.

'BELİRLİ SÜRE İŞ SÖZLEŞMESİ KÖTÜYE KULLANILIYOR'
Enerji-Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde basın metnini okuyan PTT-Sen Mali Sekreteri Ömer Keskin, işe alınan işçilerle beş aylık süreli iş sözleşmesi yapıldığını belirtti. Yasal sınırı iki ay olan deneme süresinin aşıldığının ve işçilerin bu süre boyunca her türlü aşağılanmaya maruz bırakıldığını, rıza göstermeleri ve boyun eğmeleri koşuluyla işlerine devam ettiğine dikkat çeken Keskin, "Taşeron çalıştırma uygulamasında olduğu gibi Trendyol burada da yasanın etrafından dolanmakta belirli süre iş sözleşmesini kötüye kullanmaktadır. Tüm bu yasa dışı çalıştırmanın amacı işçilerin örgütlenmesi ve birleşerek birlikte mücadele etmesinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır" dedi.

'ÖZDEK, TEHDİTLE İŞTEN ÇIKARILDI'
Yıllardır kurulu bu düzene karşı işçilerin PTT-Sen'de ve DGD-Sen'de ortak mücadele kararlılığı göstererek bir yıldır bölüm bölüm tüm depolarda örgütlendiğini belirten Keskin, "Son gelinen süreçte depodaki sendikal faaliyetler nedeniyle aylardır sistematik bir baskı ve yıldırma politikası uygulanan sendika temsilcimiz Emre Özdek temmuz ayı zam görüşmeleri için bir odaya çağrılmış, odada yöneticisi Uğur Yılmaz ile yapılan görüşmede işi ve ekmeği ile tehdit edilmiş, sonrasında uydurma tutanaklarla 25/2. madde ile tazminatsız işten çıkarılmıştır. Trendyol bu işten çıkarma saldırısı ile sendikal örgütlenmenin önüne geçmeye çalışmakta, örnek göstererek diğer işçilere gözdağı vermektedir. Buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Trendyol'u uyaran Keskin, derhal kabul edilmesi üzerine şu talepleri sıraladı:
🔹 "Atılan işçiler geri alınsın.
🔹 Taşeron kaldırılsın, tüm işçiler Trendyol kadrosuna geçirilsin.
🔹İşe girişte beş aylık belirli iş sözleşmesi uygulaması son bulsun."

İŞTEN ATILAN ÖZDEK: SENDİKA ÜYELİĞİM SONRASI ÇIKARILDIM
Basın metnini ardından hakları gasp edilerek hukuksuzca işten çıkarılan Emre Özdek söz aldı. 12 saat her şeyden ödün vermeye zorlanarak iki yıl boyunca çalıştığını, sendika üyeliğinin ardından çeşitli bahanelerle işten çıkarıldığını belirten Özdek, hakkını aradığı için 25/2'den işten atılan işçilerin sesi olduğunu belirtti.

İŞÇİLERE SESLENDİ: ORTAK DİRENİŞ GÖSTERELİM
Özdek, sesinin duyulmasının engellenmesi için patronların iş yerinde her türlü uygulamayı yaptığını söyledi ve devam etti: "Şu anda içeride çalışan emekçi arkadaşlarımız tecrit edilmiş durumda. Bu eylemin görüntüsünü engellemek ve arkadaşların cesaretini kırmak için nice önlemler alınıyor. İşçiden bu kadar korkmanıza gerek yok. Emek sahibi insanlar sizinle her kulvarda iletişim kurmak için bu kadar çaba sarf ediyorken, sizin iletişim yollarını kapatamazsınız. Bizi, içerideki emekçilerin direnişi kıramayacaksınız. Direnişimiz devam edecek. İçerideki arkadaşlarım, korkmanıza gerek yok, birlikte olduğumuzda neleri başaracağımız görelim. Ortak bir direniş gösterelim."

Eylem, sloganlarla sona erdi.