16 Eylül 2024 Pazartesi

İşten atılan belediye işçileri Kemalpaşa belediye başkanını protesto etti

İşten atılan Kemalpaşa Belediyesi işçileri, tatilden dönen Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'i protesto etti. Eylemde, " Hem işten atmalarla işçileri mağdur edecek, hem halkın hizmet halkı elinden alınacak, hem de yeni vergi, harçlara gelen zamlarla halk bir kez daha soyulacak. Buna izin vermeyeceğiz. Krizi biz yaratmadık, tasarrufu da biz etmeyeceğiz" denildi.

İzmir'de CHP'li Kemalpaşa Belediyesi'nde "tasarruf" gerekçesiyle işten atılan işçilerin mücadelesi bir haftayı geride bıraktı. Belediye binası önünde direnişi sürdüren işçiler, belediye başkanı Mehmet Türkmen'in tatilden döndüğü gün açıklama yaptı.

İşçilerin örgütlü olduğu Genel-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Özgür Genç, Kemalpaşa Belediyesinde işten atmalar öncesi 640 işçi çalıştığına dikkat çekerek, "31 Mart yerel seçimlerinden sonra seçilen belediye başkanı Mehmet Türkmen seçim çalışmaları sırasında hepimize işçi arkadaşların haklarına sahip çıkacağına dair bir söz verdi. Görünen o ki bırakın işçi haklarına sahip çıkmayı işçiye bile sahip çıkamadı ve 127 arkadaşımız işten çıkarıldı" dedi.

'HANEYE SGK'SIZ ÇALIŞTIRMAK DA YAZILDI'
2 Ağustos'ta bazı işçilerin SGK mesajlarıyla işten çıkarıldığını, bazılarının ise çıkarıldığı halde çalıştırılmaya devam edildiğini söyleyen Genç, "Belediye başkanının hanesine SGK'sız işçi çalıştırmak da yazılmıştır" ifadelerini kullandı.

Genç, "Bir kamu kurumu işçiye doğrudan tebliğ etmek yerine insan onuruna yakışmayan bir tutumla işçileri işinden etmiş, yetkili sendika olarak çıkışı yapılan işçi arkadaşların listesini talep ettiğimizde şirket yetkilileri Mehmet Türkmen'in talimatı ile yetkili sendika da olsak liste veremeyeceklerini, çıkış nedenlerinin ise işçiye tebliğ edeceklerini beyan etmiştir. Tebliğ eline geçen işçi arkadaşlarımıza gösterilen gerekçede; bu hizmetlerin hem halk eğitim ve kaymakamlıkla yürütülmesinin planlandığı, hem de ekonomik nedenler olduğu belirtilmektedir" dedi.

'KRİZİ BİZ YARATMADIK, TASARRUFU DA BİZ ETMEYECEĞİZ'
Sermayeyi kurtarma programında birleşen iktidar ve ana muhalefet partisinin iktidarda olduğu belediyelerin tasarruf adı altında krizin faturasını işçiye ve halka kestiğini kaydeden Özgür Genç,  "İşçiler ekmeğinden edilirken, halkın hizmet hakkı kısıtlanmakta, hatta tırpanlanmaktadır. Kreşler kapatılmakta, dershane hizmetleri, kültür sanat, spor hizmetleri kısıtlanmakta, temizlik, park bahçe çalışanlarının sayısı azaltılarak çalışanların iş yükü artırılmakta, halkın sağlığı hiçe sayılmaktadır" dedi.

Genç, "Hem işten atmalarla işçileri mağdur edecek, hem halkın hizmet halkı elinden alınacak, hem de yeni vergi, harçlara gelen zamlarla halk bir kez daha soyulacak. Buna izin vermeyeceğiz. Krizi biz yaratmadık, tasarrufu da biz etmeyeceğiz."

'HESAP SORACAĞIZ'
Belediye başkanı Mehmet Türkmen'in tatile çıkarken, "bir şey olmaz bir hafta bağırır çağırır giderler" dediğini aktaran Genç, işçileri açlıkla, işsizlikle baş başa bırakanlardan hukuken de siyaseten de hesap soracaklarını söyledi.

CHP İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz'a da seslenen Genç, "Hem bir partinin ilçe başkanısınız hem de bir sendikada yöneticisiniz. Kemalpaşa Belediyesinde yapılan çıkışlarda en çok sizin rolünüz olduğunu biliyoruz. Siyasi gücü olmayan, ya da kendi seçimlerinizde muhalif olan ne kadar arkadaşımız var ise bütün garibanları tek tek cadı avına çıkmışcasına harcadığınızı biliyoruz ama siz de bilin, bu yaptığınız da o koltuklar da size kalmayacak" dedi.