İstanbul'dan kadınlar kadın dayanışması için Adıyaman'da
İstanbul'dan Adıyaman'a depremden etkilenen kadınlarla dayanışmak için gelen kadınlar, tüm kadınlara ve LGBTİ+'lara ulaşana kadar dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi. KBG'den Feride Eralp, kadınların utandırılma hali nedeniyle yaşamsal ihtiyaçları olan iç çamaşırı, pedleri isteyemediğini belirterek, "Hep başkalarının ihtiyaçlarına yetişmek zorundaymışız gibi üzerimizde bir baskı var" dedi.
Maraş merkezli yaşanan ve 11 kentin etkilendiği depremlerde on binlerce kişi yaşamını yitirdi ve yaralandı. Depremin ardından devlet halkı her zaman olduğu gibi yalnız bıraktı, örgütlenen halktan halka dayanışmayı engellemeye başladı. Fakat tüm engellemelere rağmen dayanışma büyütülmeye çalışılıyor.
İstanbul'dan Adıyaman'a giden kadınlar kadınlarla dayanışmayı örgütlemeye çalışıyor. Jinnews'e konuşan Kadınlar Birlikte Güçlü'den Feride Eralp, depremin ardından kadınların sırtına ağır yük bindirildiğini söyledi, "Çocuklara bakma, hayatta kalma ve toplumu hayatta tutma sorumluluğu kadınların sırtına yükleniyor ama görünmez oluyor bu yük. Bu süreçlerde kadınların ihtiyaçları da arka planda kalıyor. Bunları Van, Suruç dayanışmamızdan iyi biliyoruz" dedi. 300'den fazla kadının yer aldığı Feminist Dayanışma grubu kurduklarının bilgisini veren Eralp, bir grup kadının arama-kurtarma çalışmaları için Antep İslahiye, Adıyaman ve Antakya'ya gittiğini söyledi.
KADIN ÇADIRLARI KURULACAK
İlerleyen süreçlerde kadın çadırları kurmayı planladıklarını söyleyen Eralp, bu çadırlarda kadınların ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışacaklarını dile getirdi. Eralp, "Kadınlar olarak yaşamsal ihtiyaçlarımızı isteyemez, utanır hale getiriliyoruz. Bu utandırılma halini çok iyi tanıyoruz. İç çamaşırı, ped isteyemiyoruz. Hep başkalarının ihtiyaçlarına yetişmek zorundaymışız gibi üzerimizde bir baskı var" diye ekledi. Eralp, şimdilik 9 kişilik bir ekibin Adıyaman'a geldiğini ilerleyen günlerde dönüşümlü bir şekilde Adıyaman ve Antakya'da çalışma yürüteceklerini dile getirdi.
'YENİ YAŞAM ÇABAMIZLA KURULACAK'
Devletin enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarına gecikmeli başladığını hatırlatan Eralp, "Devlet zorbalığa geldiği zaman var ama vatandaşını yaşatmaya geldiğinde yok. Devlet görevini yapsın demeyi bıraktık yeter ki engel olmasın. Burada yeni yaşamı gerçekleştirmek istiyorsak bu bizim çabamızla olacak" diye konuştu.
'KADINLAR VE LGBTİ+'LARIN İHTİYAÇLARI İÇİN DAYANIŞMA OLUŞTURDUK'
Deprem bölgesindeki halkın kimsesiz bırakıldığını ve yardıma gelenlerin de engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Kadın Zamanı Derneği üyesi Newroz Ünverdi de fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların deprem sonrası benzer saldırılara açık hale geldiğini aktardı, "Depremde birçok hastanenin yıkılmasıyla hamile ve yeni doğum yapmış kadınların kadın doğum uzmanlarına ulaşması imkansızlaşıyor. Stres ve düzen bozulmasından kaynaklı regl kanamaları uzuyor ve kadınlar ped/tampon ve temiz iç çamaşırına erişemiyor. Tüm bunların yanında afet bölgesinde kadın görevli sayısının az olmasından kaynaklı kadınlar problemlerini rahat dile getiremiyor ve olumsuz koşullar daha da uzuyor. Biz de oluşturduğumuz kadın dayanışmasını kadınların ve LGBTİ+'ların ihtiyaçlarını gören bir yerden oluşturduk ve bunu devam ettiriyoruz" dedi.
'DAYANIŞMA TÜM KADINLARA ULAŞINCAYA KADAR SÜRECEK'
Birçok alanda çalışma yürüttüklerini dile getiren TJA aktivisti Tuba Ulu da, dayanışmanın bölgedeki tüm kadınlara ulaşıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Ulu, "Bundan sonraki süreçte yalnız olmadıklarını her anlamda hissettirmek çok önemli" ifadelerini kullandı.