19 Eylül 2024 Perşembe

İstanbul'da Demirtaş'ın adaylığı büyük coşkuyla karşılandı

HDP cumhurbaşkanı adayını Beşiktaş Abbasağa parkında gerçekleşen halk toplantısıyla duyurdu. Selahattin Demirtaş'ın adaylığı büyük coşkuyla karşılanırken HDP Eş Genel Başkanı Temelli ikinci tura da Demirtaş'la gideceklerini belirtti. Halkların Demokratik Partisi Cumhurbaşkanı adayını Diyarbakır ve İstanbul'da düzenlenen toplantılarla açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın adaylığı Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda gerçekleşen etkinlikte coşkuyla karşılandı.

Tanıtım toplantısına HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yeşiller Sol Parti, Devrimci Parti, EMEP, SYKP, EHP, Feminist kadınlar, ESP, SKM, SODAP, DBP yöneticileri, yöre dernekleri, sendika ve dernekler, çok sayıda HDP milletvekili, gazeteci, sanatçı, aydın ve siyasetçi katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli burada yaptığı konuşmada "Bugün Türkiye kriz içinde; hem iktisadi kriz hem politik kriz. Ama tüm bunlardan öte Türkiye bir meşruiyet krizi yaşıyor. Bu tekçi anlayış bütün bir ülkeyi uçurumdan aşağı sürüklüyor. Buna dur demek için 24 Haziran büyük bir fırsatı önümüzde getirdi. Emekçilerle kadınlarla gençlerle beraber bu gidişatı durduracağız. Ama bir yere kadar durduracağız, ülke uçurumdan aşağı gitmesin bırakın bunlar gitsin" dedi.

"Vesayetçi sistem darbe mekaniğinin çalışmasının yegane aracıdır. Bu sistemden kurtulamayan ülke faşizme sürüklenmektedir. 24 Haziran’da bunu durdurmalıyız. Türkiye halkları, Türkiye emekçileri bunu yan yana durdurabilir. Faşizme karşı omuz omuza diyerek yola çıktık. 24 Haziran’da bu gücü tekçi anlayışlara karşı hep birlikte göstereceğiz" şeklinde konuşan Temelli, "24 Haziran büyük bir fırsat, bu fırsatı hep birlikte değerlendirmek zorundayız. Biz yola çıkarken “bu gidişatı kadınlarla, gençlerle durdurabiliriz” dedik. Çünkü biz Ankara kulislerinde pazarlık yaparak Cumhurbaşkanı adayını belirlemedik. Türkiye adayını hep birlikte belirleyelim istedik. Nereye gitsek Sayın Selahattin Demirtaş’ın ismi üzerinde büyük bir konsensus vardı. Bu bizim için büyük bir mutluluk. Bu Cumhurbaşkanı adayı çıkarmaktan çok daha öte Türkiye’de artık kronikleşmiş sorunların çözümü için güçlü bir adıma işaret ediyor. Sorunlarımız ortaksa çözüm de ortak olmalı. Selahattin Demirtaş’ın adaylığı bugüne kadar sürdürmüş olduğumuz programımızın gücü, sözümüzün gücü, mücadelemizin gücüdür" diye belirtti.

7 HAZİRAN'DA YARIM BIRAKTIĞIMIZ İŞİ 24 HAZİRANDA TAMAMLAYACAĞIZ

Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hatırlayın 2014’te Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş’tı. Tüm Türkiye’yi dolaştık, hayallerimizi anlattık, imkansızı istedik. Toplumu ayrıştıran bir zihniyete karşı bir arada yapabiliriz dedik. 'Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti var edebiliriz' dedik. Bu yola yine HDP ile yine Selahattin Demirtaş ile devam ediyoruz. İnanıyoruz ki 7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi 24 Haziran’da tamamlayacağız.

"Peki, nasıl bir demokrasi, nasıl bir yeni yaşam? Biz bunları anlatırken çöktürme planları yapanlar anayasa hazırlamışlar. 16 Nisan’da bunu gördük. Sadece bir maddesi partili cumhurbaşkanlığı olan bu acayip işin nasıl sorunlar yarattığını hep beraber izledik. İşte savaş politikaları, işte yıkım politikaları, Kürde düşmanlık, emekçiye doğaya düşmanlık… Partili cumhurbaşkanının Türkiye’yi sürüklediği yer bu. Eğer biz 5 yıl boyunca bu kabusu yaşamak istemiyorsak 24 Haziran’da güneşli günlere uyanmak için irademize, oylarımıza sahip çıkmalıyız.

"Bu rejimi bu sistemi değiştirmek için bugünden itibaren çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin demokrasi sorunu var. Demokrasi sorunu çözülmeden Kürt sorunu, Kürt sorunu çözülmeden demokrasi sorunu çözülmez.

"Bunlar ittifakçı biliyorsunuz. Çeşit çeşit ittifak var. Ama yeni bir ittifak var o da baraj ittifakı. Zaten o barajın varlık nedeni HDP idi. Bir yıktık anlamadılar, iki yıktık anlamadılar. Şimdi bir daha yıkacağız, taş olup başlarına düşeceğiz.

"Tek bayrak tek vatan tek tek sayıyorlar ya bunlar; aslında Voltran oluşturmaya çalışıyorlar ama parçalar uyumsuz. O yüzden de önce sağdan sayıyorlar. AKP - MHP saydılar hesap tutmadı. Bu sefer gene başladılar; CHP - Saadet - İyi... Bu da tutmadı. Bu hesap tutmaz, bu hesap Cerattepe’den, Sur’dan, İzmir’den, Cizre’den döner. Kürde düşmanlıkla bu hesap sürmez. Eğer bu hesabı tutturacaksanız bunu soldan sayacaksınız, kadınlardan, Kürtlerden, emekçilerden, Alevilerden sayacaksınız, o zaman o hesap tutar.

PARLAMENTODA DAHA GÜÇLÜ BİR TEMSİLİYETLE YERİMİZİ ALACAĞIZ

"24 Haziran’da 7 Haziran’dan çok daha güçlü olarak, parlamentoda çok daha güçlü bir temsiliyetle yerimizi alacağız. Hani 80 vekil hesabı yapıyorlar ya. 80 vekil hiçbir yere geçmiyor, 80 vekil 180 vekil olarak parlamentoda yerini almaya geliyor.

"Herkesin aklındaki soru; ikinci turda ne yapacaksınız. Birinci turda ne yapacaksak ikinci turda da onu yapacağız. Birinci turda muhalefetin en güçlü adayı olan Demirtaş kazanacak ikinci turda da biz kazanacağız. Unutmayın bizler umudun yolcularıyız. Kahkahalarımızla halaylarımızla biz yürüdükçe bu ülkeye huzur gelir, demokrasi gelir, barış gelir. O yüzden dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz."

TAŞDEMİR: 24 HAZİRAN BİZİM İÇİN FAŞİZMDEN HESAP SORMA SEÇİMİDİR

Kalabalığa hitap eden HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise "Sizin de bildiğiniz gibi bizim adayımız olan Demirtaş, şuan cezaevinde rehin tutulmaktadır. Fakat bizler onun arkadaşları, yoldaşları olarak bu cezaevi sistemini yıkacağız. Nasıl ki 2015 seçimlerinde onların planlarını boşa çıkardıysak, bu sefer de planlarını bozacağız. Bizim için 24 Haziran seçimleri sadece bir seçim değildir. 24 Haziran bizim için faşizmden hesap sorma seçimidir. Bizler seçimde Taybet Ana’yı, Ceylan’ı, Sur’u, Cizre’yi Ankara Katliamını, kayyumları, KHK’leri hatırlayacağız. Bizler heykeli paramparça edilen Ehmedê Xanî’yi hatırlayacağız" şeklinde konuştu.

Taşdemir, "Sevgili kadınlar bu ittifak bu iktidar faşizmi nasıl kurumsallaştırmak istiyorsa bir o kadar da kadın düşmanlığını miras olarak bırakmak istiyor. Tüm yaptıkları kadına şiddet, çocuklara istismar olarak döndü. Bizler kadınlar olarak 24 Haziran’da bu politikanın hesabını soracağız. Hepimiz şahidiz ki her ağızlarını açtıklarında cinsiyetçilik ve nefreti örgütlediler. Bu cinsiyetçilik ve nefret kadınların yaşamlarına saldırı olarak gerçekleşti. Kadınlar böyle gitmez dedi zaten. Biz bunlara izin vermeyeceğiz" diye belirtti.

HDP Milletvekili özetle şunları kaydetti: "Sadece OHAL gerekçesiyle 54 kadın kurumuna el koydular. Eşbaşkanlığı tasfiye etme girişiminde bulundular. Kadın iradesini rehin aldılar, tutsak aldılar. Kadınlardan korkuyorlar bizlerden korkuyorlar çünkü inşa etmek istedikleri rejimin karşısında kadın mücadelesi engeldir. Engel olmaya da devam edeceğiz. Siz tek adam rejimini kadınların olduğu yerde asla inşa edemeyeceksiniz.

"Kadınlar tarih boyunca demokrasi mücadelesinin en güçlü damarı oldular. Bugün de önümüzdeki seçim demokrasi ve tek adam arasındaki seçimdir. Bizler demokrasi mücadelesinden yanayız. Sarayda oturup ne giyeceğimize, nasıl yaşayacağıma dair akıl veren birine ihtiyacımız yok. Bizler kadın özgürlüğüne inanan, demokrasiye inanan adayımızı destekleyeceğiz. Demirtaş’ı bunun için destekliyoruz. Kadınlar olarak siyasetin en üst kurumunu değişime tabi tutacağız. Önümüzdeki dönemde de eş cumhurbaşkanlığı sistemini biz öreceğiz. Kadınlar kendisine güvenmeli. Bizler değişimi yaratacağız."