4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul'da avukatlar: Azerbaycan'daki meslektaşlarımızın yanındayız

Hukuk örgütleri, bu yıl Azerbaycan'da baskı altında bulunan avukatlara atfedilen Tehlikedeki Avukatlar Günü'ne ilişkin açıklama yaparak, savunmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Demokrasi için Hukukçular ve Katılımcı Avukatlar, Tehlikedeki Avukatlar Günü nedeniyle Beşiktaş'ta bulunan Azerbaycan Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Bu yılki avukatlar gününün Azerbaycan'da bulunan avukatlara atfedilmesi nedeniyle açıklamada, "Azerbaycanlı meslektaşlarımızın yanındayız. 24 Ocak tehlikedeki avukatlar günü" pankartı açıldı.

Hukuk örgütleri adına basın açıklamasını okuyan ÇHD üyesi Seda Şaraldı, "Dünyanın başka ülkelerinde yönetenler, bir yandan sözlerinde 'hukuk'u yüceltirlerken, diğer yandan uygulamalarında halkın hak arayışlarını ve taleplerini etkili şekilde hayata geçirmeye çalışan avukatları sınırlandırmaya çalışıyorlar. Yönetenler ile halkın hak ve özgürlükleri ne derece çatışma içinde ise avukatlar da o derece hedefte ve tehdit altındalar" dedi.

AVUKATLAR TEHDİT ALTINDA
Avukatlık mesleğini icra ettikleri için tacize uğrayan, susturulan, baskı gören, tehdit edilen, zulme uğrayan, yargılanan, bazı ülkelerde işkence gören ve katledilen avukatlar için bir araya geldiklerini söyleyen Şaraldı, "Avukatların korunmasını sağlayabilecek yol ve yöntemlerin geliştirilmesi ve bu tartışmalardan sonuç alınması için sesimizi yükseltiyoruz. Önceki yıllarda Tehlikedeki Avukatlar Günü; Çin, Filipinler, Honduras, İran, İspanya / Bask ülkesi, Kolombiya, Mısır, Pakistan ve Türkiye'ye adanmıştı. Bu yıl, 24 Ocak 2021 tarihinde Tehlikedeki Avukatlar Gününü, Azerbaycanlı avukatlar için gerçekleştiriyoruz. Azerbaycan'da önemli insan hakları ihlalleri devam ederken bunların mağdurlarını temsil eden yahut gözaltında işkence ve kötü muamele yapılması karşısında ses çıkaran Azerbaycanlı avukatlar da tehdit ve baskı altındalar" diye konuştu.

ADİL YARGILANMA HAKKI TEHDİT ALTINDA
Azerbaycanlı avukat ve stajyer avukatlar Elchin Sadigov, Javad Javadov, Nemat Kerimli, Shahla Humbatova, Yalchin Imanov, Elchin Sadigov, Irada Javadova, Nemat Kerimli, Asabali Mustafayev, Fakhraddin Mehdiyev, Agil Layic, Yalchin Imanov, Farhad Mehdiyev, Muzaffar Bakhishov, Khalid Baghirov ve Intigam Aliyev'in insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturmaları ve davaları takip etmeleri ve bu alanda çalışmaları sebebiyle hedef olduklarını söyleyen Şaraldı, "İsmi geçen avukatlar disiplin uygulamaları ve ceza davaları ile mesleklerini yapmaktan alıkonulmaktadırlar. Bu durum sadece kendilerini değil, serbest olarak avukatlık mesleğini yerine getirmeye çalışan tüm avukatları tehdit etmektedir. Aynı zamanda, tüm vatandaşların koşulsuz olarak avukat yardımından yararlanma hakkı ve adil yargılanma hakkı tehdit altındadır" diye belirtti.

KEYFİ UYGULAMALARA SON VERİN
Avukatlara yönelen baskı, tehdit ve keyfi uygulamalara son vermesi çağrısında bulunan Şaraldı, "Avukatlar barodan ihraç edilme ve hapsedilme gibi haksız ve hukuka aykırı şekilde cezalarla karşılaşmadan mesleklerini icra edebilmelidirler. Tüm devlet kurumları ve barolar avukatların faaliyetleri sebebiyle tehditten, tacizden ve diğer hukuk dışı müdahalelerden korunmasına ilişkin adımlar atmalıdır. Avukatların ifade özgürlüğünü kısıtlayan etik kurallar değiştirilerek AİHM'in avukatların ifade özgürlüğüne ilişkin içtihatlarına uygun hale getirilmelidir. Azerbaycan Barolar Birliği, ABA, avukatların meslek örgütü olduğunu hatırlayarak meslek örgütü olarak bağımsızlığını tesis edecek adımları atmalıdır Azerbaycan'da temel hak ve özgürlüklerin uygulanması için tehditleri göze alarak baskı altında avukatlık faaliyetini sürdürmeye çalışan meslektaşlarımızı selamlıyoruz" şeklinde konuştu.