19 Eylül 2024 Perşembe

İstanbul Tıp Fakültesi'nde eylem

İstanbul Tıp Fakültesi'nde yaşanan mali sıkıntılara dikkat çekmek için eylem yapan sağlıkçılar, üç aydır performans ücretlerinin ödenmediğini, bu nedenle yüzlerce hemşirenin istifa ettiğini duyurdu.

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, İstanbul Tıp Fakültesi'nin önünde basın açıklaması yaptı.

Fakültede yaşanan sorunları dile getirdikleri için yönetim tarafından tehdit edildiklerini ve soruşturmaya uğradıklarını söyleyen sağlık emekçileri, "Krizin faturasını ödemek istemiyoruz", "Sağlık hizmeti üretirken sağlığımızdan oluyoruz" yazılı dövizler taşıdı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip burada yaptığı konuşmada sağlıkta dönüşüm programını eleştirerek sağlığın ticarileşmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul Tabip Odası adına açıklama yapan Prof. Dr. Rukiye Eker, Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla üniversite hastanelerinin eğitim ve araştırma işlevlerinin yok sayıldığını, uygulanan performans sistemi ve geri ödeme koşullarının hastaneleri ciddi bir mali krize soktuğunu ifade etti. Hastaların tanıları, tıbbi ve cerrahi tedavileri için yapılan harcamaların, SGK tarafından fakültelere ödenen rakamların bir kaç katına çıktığını ifade eden Eker, "Yaratılan her hasta, yapılan her ameliyat hastanelerimizin zarar hanesine yazılmaktadır" dedi.

Performans ödemelerindeki aksama, azalma ve çalışma koşullarının ağırlaşması nedeniyle yüzlerce hemşirenin işten ayrıldığını söyleyen Eker, "Bu arkadaşlarımızın önemli bir kısmı yoğun bakım gibi ciddi eğitim gerektiren ünitelerde yetiştirdiğimiz kalifiye elemanlardır. Bunun sonucunda birçok bilim dalı servislerinde yatak sayısı azaltılmış, hatta bazı servisler kapatılmak zorunda kalınmıştır" diye konuştu. Eker ayrıca, borçlar nedeniyle ihalelerin yapılamadığını, bu nedenle tanı ve tedavi zorluklarına neden olduğunu belirtti.

SES adına konuşan Aynur Gürcan ise Çapa ve Cerrahpaşa'da çalışan personelin performans ücretlerinin üç aydır ödenmediğini vurgularken döner sermaye bütçesinden yapılan ödemelerin aksamasının kendilerini mağdur ettiğini ifade etti. Gürcan bu durumdan kaynaklı bir çok hemşirenin istifa ettiğini ya da emekliliğe ayrıldığını söyledi.

Tıp fakültesinin mali kriz içinde olduğunu belirten Gürcan, "Fakülteler Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan hizmet karşılığı aldığı paraya bağımlı hale getirildi. Fakülteler ayakta kalabilmek için para kazanmak zorunda kalıyor, eğitim hastanesi olmaktan çok hizmet hastanesi durumuna dönmekteler. Vergi toplayan devlet bu paraları öncelikle sağlığa ve eğitime harcamalıdır" şeklinde konuştu.